Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ικανότητα που έδειξε η κυβέρνηση στην διαχείριση των ακραίων κρίσεων του τελευταίου χρόνου, τις οποίες αντιμετώπισε με σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το εκσυγχρονιστικό της έργο.

Πράγματι, όπως σημείωσε ο κ. Ζεμπίλης, το χρονικό διάστημα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και το κράτος, ενώ στην οικονομία το μεταρρυθμιστικό πεδίο περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών, επενδυτικά κίνητρα, αποκρατικοποιήσεις κλπ, με αποτέλεσμα ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδας να ξεπεράσει τον ΜΟ της ευρωζώνης και να σημειώσει το 2020 την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων είκοσι ετών.

Είναι σαφές ότι η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης διακόπηκε από την υγειονομική κρίση, με την Ελλάδα όμως να σημειώνει σημαντικά επιτεύγματα ακόμα και μέσα στην πανδημία, όπως το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού στην έκδοση του 15ετούς ομολόγου αλλά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των ξένων θεσμικών επενδυτών. Και είναι ακριβώς αυτή δυναμική, σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, που επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει εκτεταμένα, κλαδικά και οριζόντια μέτρα στήριξης των πληττόμενων συνάνθρωπων μας, κρατώντας όρθια την κοινωνία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Για να αναδείξει την σημασία αυτών των μέτρων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Εύβοιας, όπου διατέθηκαν 56,5 εκατ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή, 46,5 εκατ. από το ΤΕΠΙΧ 2, και 25,5 εκατ. αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Συνολικά, λοιπόν, μόνο για την Εύβοια διατέθηκαν 128,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αναστολές φόρων.

Ωστόσο, ζήτησε τα μέτρα να συνεχιστούν και να ενισχυθούν μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Παράλληλα, υπήρξε και σημαντική ενίσχυση στο ΕΣΥ, καθώς ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο, με τις πρότυπες κλινικές ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID που διαθέτει, μπήκε άμεσα στην μάχη απέναντι στον κορονοϊό και αυτήν την στιγμή, χάρη στην αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτει ανάγκες όχι μόνο της Στερεάς, αλλά και της Θεσσαλίας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ζεμπίλης στηλίτευσε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο επιλέγει να επενδύσει στην καταστροφολογία και την πελατειακή πολιτική, τακτική που, αν μη τι άλλο, φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, εν αντιθέσει με αυτήν την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν λιποψύχησε, μένοντας αταλάντευτη στην μεταρρυθμιστική της βούληση.

Το κατόρθωσε αυτό σφυρηλατώντας ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τους πολίτες, δεσμούς που στηρίζονται στην αλήθεια και την εμπιστοσύνη. Και για τον λόγο αυτό η ίδια η ελληνική κοινωνία θα είναι ο μεγάλος σύμμαχός της στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Πηγή: eviaportal.gr