
Κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή» στην Βουλή, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε μεταξύ άλλων:
Σχετικά με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.Είναι προς θετική κατεύθυνση η ρητή αναφορά της Εύβοιας. Είχε συζητηθεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι δεν αρκεί από μόνη της η σχετική ρύθμιση, γιατί η νησιωτικότητα ορίζεται βάσει ευρωπαϊκών Κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους ως μικρά νησιά Αιγαίου ορίζονται όσα έχουν μόνιμο πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.
Γι αυτό η κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΠΑΑ και των Κανονισμών της Ε.Ε., για τη στήριξη της γεωργίας στα μικρά νησιά Αιγαίου δεν αλλάζει. Θα αλλάξει η στήριξη μόνο για εθνικά μέτρα που δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα εξακολουθούν να εξαιρούνται η Εύβοια και η Κρήτη από τις ευνοϊκές διατάξεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου όπως για παράδειγμα το αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων κλπ.
Υπάρχει επίσης και ο Κανονισμός 229/2013, ο οποίος χρηματοδοτεί και ειδικά μέτρα για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως το ισοδύναμο των μεταφορικών στα αγροτικά προϊόντα και τις ζωοτροφές.
Και στους ορισμούς αυτού του κανονισμού η Εύβοια και η Κρήτη εξαιρούνται ρητά.
Πρέπει λοιπόν για να έχει ουσία και περιεχόμενο η διεύρυνση της νησιωτικότητας όλα αυτά να επαναπροσδιοριστούν σε συνεννόηση με την Ε. Επιτροπή, είτε με τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, είτε με την έκδοση νέων.
Πηγή: eviaportal.gr