
Η συμπεριφορά γονέων και προπονητών μετά το τέλος του αγώνα.
Ας δούμε την εικόνα μέσα απ’ την ματιά του παιδιού – αθλητή.
Μετά τον αγώνα..
«Ο μπαμπάς λέει: ¨δεν πειράζει θα μπορούσες και καλύτερα, πάμε γερά για τον επόμενο αγώνα¨. Αλλά δεν με κοιτάζει στα μάτια, στο αυτοκίνητο δε μιλάει, αλλάζει γρήγορα σταθμούς στο ραδιόφωνο και μετά στο σπίτι χάνεται πίσω από μία εφημερίδα ή τον υπολογιστή. Καλά που μιλάει η μαμά και λέει άσχετα πράγματα.»
«Ο μπαμπάς και η μαμά χαμογελάνε και χειροκροτάνε συνέχεια όταν βγαίνουμε από το γήπεδο. Με αγκαλιάζει ο μπαμπάς και μου λέει: ¨μπράβο παικταρά μου, είμαι πολύ περήφανος για σένα! Μετά με ρωτάει τι θέλω να κάνουμε για το απόγευμα (π.χ. με αφήνει να κάτσω περισσότερο έξω με τους φίλους, ή βγαίνουμε για φαγητό ή μου δίνει χρήματα να αγοράσω ό,τι θέλω).
Έχετε σκεφτεί ποια έμεσα μηνύματα στέλνουμε στο παιδί-αθλητή μας μετά από νίκη ή ήττα στον αγώνα; Τι πραγματικά λέμε και δεν λέμε πίσω από τις λέξεις και τι φανερώνει η γλώσσα του σώματος;
Η συμπεριφορά που μπορεί να φτάσει και σε υπερβολές, συνδέεται και επηρεάζεται από τις προσδοκίες που έχουμε για το παιδί μας και ίσως και για τον εαυτό μας (όπως ανεκπλήρωτα αθλητικά όνειρα).
Τα παιδιά έχουν ανάγκη αποδοχής ιδίως όταν συμμετέχουν στον αθλητισμό.
Πως θα γίνεις βοηθητικός για το παιδί σου;
- διαχώρισε τις δικές σου προσδοκίες (και όνειρα) απ’ αυτά του παιδιού-αθλητή,
- να είσαι καλός ακροατής συναισθημάτων,
- να θυμάσαι ότι το παιδί-αθλητής δεν είναι η απόδοση του,
- πέρνα το μήνυμα ότι η ήττα είναι μέσα στο παιχνίδι και σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις και να γίνεις καλύτερος,
- μη κάνεις ποτέ σύγκριση μεταξύ του παιδιού-αθλητή με άλλους αθλητές,
- μη συζητάς με λεπτομέρειες και κάνεις κριτική αμέσως μετά τον αγώνα.
- Εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις.
Προπονητής: Μετά το τέλος του αγώνα είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή για συζήτηση καθώς η ένταση είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Άφησε τον αθλητή να σου μιλήσει όταν εκείνος το επιθυμεί.
Γονέας: Οι αθλητές αναφέρουν ότι η πιο ενοχλητική στιγμή είναι αυτή μέσα στο αυτοκίνητο μετά τον αγώνα, οδεύοντας προς το σπίτι που ο γονέας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τις φάσεις του αγώνα και τα λάθη τους.
Πηγή: eviaportal.gr