«Αναζητώντας μια νέα ταυτότητα: Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ακροδεξιές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας»

«Αναζητώντας μια νέα ταυτότητα: Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ακροδεξιές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να απομακρυνθεί ιδεολογικά από τις παραδόσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, προβάλλοντας τη θέση του ότι «δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, μόνο μπροστά». Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δείξει ότι οι παραδοσιακές ιδεολογικές ταμπέλες δημιουργούν περιορισμούς, και ότι ο ίδιος είναι ένας ηγέτης που δεν είναι δέσμιος δογμάτων. Ο πρωθυπουργός συνάμα χρησιμοποιεί την αυθεντία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, για να στηρίξει τη θέση του.

Ωστόσο, οι πραγματικές συνθήκες εντός της Νέας Δημοκρατίας είναι εντελώς διαφορετικές. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις δηλώσεις του βουλευτή Ευστράτιου Σιμόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν συνέδεσε τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή με την τιμή στον Μεταξά. Μία υπόθεση που ενώνει την ακροδεξιά και εθνικιστική οπτική της ιστορίας είναι και οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε επαινέσει τη χούντα για την «οικονομία κούκλα» που παρέδωσε, κατηγορώντας μάλιστα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την καταστροφή της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι τάσεις δεν είναι μεμονωμένες, καθώς αναπαράγονται και από στελέχη με υψηλές θέσεις στη Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε κάποτε ότι «ο Μεταξάς δεν πρέπει να χαρίζεται στη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας στην παρέα των αμφιλεγόμενων προσεγγίσεων που φέρνουν στο προσκήνιο σκοτεινές πτυχές της πολιτικής παράδοσης του κόμματος.

Αυτό το αίσθημα περιλαμβάνει και ευρύτερες αναφορές στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, καθώς και αμφισβητήσεις για τον ρόλο του Πολυτεχνείου, γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία μιας αντιδραστικής αντίληψης στην ανάγνωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τμήματα του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: documentonews.gr