Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα κρίσιμη φάση, καθώς το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα να επιτραπεί στο Κίεβο η χρήση όπλων για επιθέσεις βαθιά εντός Ρωσίας. Σε περίπτωση που αυτή η επιλογή γίνει πραγματικότητα, ο Πούτιν έχει ήδη προειδοποιήσει για έναν πιθανό πόλεμο, τονίζοντας πως οι ικανότητες της Μόσχας θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την ένταση και προμηνύουν σημαντικές αλλαγές.
Δυστυχώς, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει συγκεχυμένη. Παρά την αποτυχία της επίθεσης στο Κουρσκ να φέρει καθοριστικές αλλαγές στο μέτωπο, η κατοχή ρωσικών εδαφών προσφέρει στο Κίεβο πλεονέκτημα σε τυχόν συνομιλίες με τη Μόσχα. Η ρωσική προέλαση στην περιοχή του Ντονμπάς ασκεί πίεση στο Κίεβο να διαπραγματευτεί, ωστόσο δεν αρκεί για να επέλθει παράδοση. Μια νέα δυτική εμπλοκή μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις του Κίεβου, αλλά αναπόφευκτα θα προκαλέσει και νέα κινητοποίηση από την πλευρά της Μόσχας.
Η διεθνής κατάσταση εν μέσω του ρωσοαμερικανικού ανταγωνισμού γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Στη Μέση Ανατολή, η ένταση επικρατεί, ενώ στην Αφρική το χάος επεκτείνεται. Ο σινοαμερικανικός ανταγωνισμός εντείνεται στην Ταϊβάν και η Αρκτική στρατιωτικοποιείται. Η τρέχουσα κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, με τις αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομία, συμβάλλει σε αυτούς τους τριγμούς, με τις συνέπειες να γίνονται ορατές και στην εσωτερική πολιτική της Δύσης.
Καθώς οι χώρες της Δύσης αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται. Η αναστάτωση στην οικονομία επιβαρύνει τη σταθερότητα και τη συνοχή στις χώρες μέλη της ΕΕ, όπου οι εσωτερικές πολιτικές αναταραχές ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις, όπως παρατηρείται στην περίπτωση της Γερμανίας.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιμετωπίζουν δύο βασικές επιλογές: είτε να κλιμακώσουν τη στρατιωτική τους δράση προκειμένου να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων διεθνώς, είτε να επιδιώξουν να παγώσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναζητώντας έναν δύσκολο συμβιβασμό στο νέο ψυχροπολεμικό τοπίο.
Αυτή η νέα διεθνοπολιτική κατάσταση θα έχει συνέπειες και για την Ελλάδα, που θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η εμπλοκή της Αθήνας θα είναι αναπόφευκτη, ενώ αν παγώσει, η χώρα θα κλειδώσει σε ένα νέο ψυχροπολεμικό πλαίσιο, με ενδεχόμενα οφέλη για άλλες χώρες με πολυδιάστατες πολιτικές στρατηγικές όπως η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό θα είναι αυξημένες.
Η στρατηγική της ΝΑΤΟϊκής ενσωμάτωσης θα γίνει πιο περίπλοκη, καθώς η απώλεια υποστηρικτών θα επηρεάσει την κατάσταση των κυβερνώντων και θα οδηγήσει σε αναταραχή στην πολιτική σκηνή. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται ενδιαφέροντα και κρίσιμα για τη χώρα.
Πηγή: documentonews.gr