Αρχική Πολιτική Μπουροδήμος: Έξαρση κρουσμάτων λόγω μόλυνσης νερού στα Πολιτικά

Μπουροδήμος: Έξαρση κρουσμάτων λόγω μόλυνσης νερού στα Πολιτικά

36
0

Αρχική/Πολιτική/Μπουροδήμος: Έξαρση κρουσμάτων λόγω μόλυνσης νερού στα Πολιτικά

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δρφύων-Μεσσαπίων Γιάννης Μπουροδήμος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι διενεργήθηκε έρευνα των υδάτων στα Ψαχνά μετά από πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ο ίδιος σημειώνει πως ο νυν δήμαρχος Γ. Ψαθάς δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Μπουροδήμου:

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ.ΨΑΘΑΣ συνεχίζει να προκαλεί τον κοινό νου και τους κατοίκους του Δήμου μας και ιδιαίτερα των Ψαχνών ,της Καστέλλας και των Πολιτικών,με την τελευταία ανακοίνωση επί της ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΨΑΧΝΩΝ ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ,ΜΑΡΤΙΟΣ 2023,η οποία συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Στην έκθεση και στις σελίδες 12,13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ αναγράφονται επί λέξη τα ακόλουθα:

Τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα,υποδεικνύουν την εμφάνιση έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας κατά το χρονικό διάστημα 2/3/2023 -14/3/2023 στα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων ΠΕ Ευβοίας, πιθανόν υδατογενούς προέλευσης, ιογενούς αιτιολογίας (Norovirus).

Η υδατογενής προέλευση της επιδημίας δεν κατέστη δυνατό να τεκμηριωθεί από τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων νερού.

Η πιθανή ιογενής αιτιολογία υποστηρίζεται από το γεγονός ότι σε ένα δείγμα κοπράνων, που κατέστει δυνατό να ληφθεί, ανευρέθηκε Norovirus.Ο εν λόγω ιός έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ως αιτιολογικός παράγοντας σε υδατογενείς επιδημίες.Το γεγονός ότι το κυρίαρχο σύμπτωμα των ασθενών ήταν οι έμετοι συνάδει με τη συμπτωματολογία που προκαλεί ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν την πιθανή υδατογενή προέλευση της επιδημίας είναι τα ακόλουθα:

Α) Δε διαπιστώθηκε κάποια κοινή δραστηριότητα/κατανάλωση κοινού τροφίμου που να εξηγεί την επιδημία ή μέρος αυτής.
Β) Το μέγεθος της επιδημίας και η απότομη εμφάνιση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μορφή της επιδημικής καμπύλης συνάδουν με χαρακτηριστικά επιδημίας ΥΔΑΤΟΓΕΝΟΥΣ προέλευσης.
Γ) Ο αριθμός κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε περιοχές που είχαν άλλο δίκτυο ύδρευσης ήταν κατά πολύ μικρότερος και εντός του αναμενομένου για την εποχή.
Δ) Ο εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων νερού,που λήφθηκαν από τη ΔΔΥ ΠΕ Χαλκίδας κατά την διάρκεια του φαινομένου (06/03/23),έδειξε ότι τα δείγματα νερού στην περιοχή των Ψαχνών δεν πληρούσαν τις μικροβιολογικές παραμέτρους,όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

Όλα τα ανωτέρω που αναφέρονται στην τεκμηριωμένη έκθεση του ΕΟΔΥ κατά τον Γ.ΨΑΘΑ δεν τεκμηριώνουν τον παράγοντα λοιμώξεως.

Επειδή ο απερχόμενος Δήμαρχος φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τον κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε μεγάλο αριθμό κατοίκων των ΨΑΧΝΩΝ ,της ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ και των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,και επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της αρμόδιας Δνσης Υγείας Ν.Ευβοίας,αλλά και για το γεγονός ότι πρόσφατα από αναλύσεις του νερού των Πολιτικών αποκαλύφθηκε ότι συνέχιζε να μην χλωριώνει το νερό του δικτύου,καλώ την Εισαγγελική αρχή να διερευνήσει τις ευθύνες όλων αυτών που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους εξέθεσαν σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό κατοίκων των Ψαχνών και της Καστέλλας ,αλλά και τις ευθύνες αυτών που πιθανόν συγκάλυψαν το πρόβλημα μην προβαίνοντας στις ενέργειες που όφειλαν,από δόλο ή αμέλεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΔΗΜΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Δρφύων-Μεσσαπίων

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr