Ο πρώην βουλευτής Εύβοιας και Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος σχολιάζει την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα οποία δεν βρίσκεται το έργο της Παράκαμψης της Χαλκίδας.

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Μαρκόπουλου:

Όταν ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στην Εύβοια με την δυσμενή συγκυρία των πλημμυρών υποσχέθηκε άμεση έναρξη εργασιών. Ένα χρόνο μετά έχει προστεθεί στο ΠΔΕ – Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ και το νέο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. Κι όμως σε καμία κατηγορία δεν υπάρχει το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας το οποίο αποτελεί έργο πνοής που θα αλλάξει την ζωή των πολιτών και θα ανακουφίσει την πόλη. Ούτε στο ΠΔΕ ούτε στο σχέδιο ανάκαμψης μπήκε την ώρα που και τα δύο δεν έχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητας κλπ.

Ενώ έχουν άμεση ροή χρηματοδότησης. Ειδικά για το σχέδιο ανάκαμψης δόθηκε η δικαιολογία ότι δεν έχει πολλά χρήματα για οδικά έργα. Κι όμως ήδη δύο έργα ένα ώριμο, η συμπλήρωση της Ε 65  και ένα πιο ανώριμο ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, ήδη εστάλησαν στις Βρυξέλλες. Κόστος 452 και 427 εκ. € αντίστοιχα.

Το έργο της Παράκαμψης θα συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ, αν εγκριθεί και αν αξίζει τα χρήματα του, όταν γίνουν οι νέες μελέτες. Δηλαδή μικρές πιθανότητες έγκρισης και προκήρυξη πριν το 2025 αποκλείεται. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έρθει διότι έχει επιλεγεί λάθος δρόμος.

Ο πίνακας αφορά την εξειδίκευση των έργων του σχεδίου ανάκαμψης.

Ο πίνακας αφορά την εξειδίκευση των έργων του σχεδίου ανάκαμψης και δεν περιλαμβάνει κανένα έργο στην Εύβοια

Γιατί έγινε αυτό;

Πολύ απλά γιατί ουδείς δεν παρακολουθεί τις επιλογές στις χρηματοδοτικές γραμμές. Εννοώ όσους ψηφίζουν και κυρίως την Περιφέρεια Στερεάς που επιδίδεται σε φωτογραφήσεις σε μικροέργα και αγνοεί την αξία υψηλής αξίας έργων που θα μεταμορφώσουν τον νομό. Βέβαια στην κυβέρνηση είναι γνωστό ότι δεν ακούγεται ούτε η στερεά ούτε η Εύβοια για γνωστούς και ορατούς λόγους. Απουσία στα μεγάλα έργα. Απουσία σε αποτελεσματικότητα στα μικρά, όλα τα έργα είναι μετέωρα. Απουσία σχεδιασμού και προστασία στο περιβάλλον. Απουσία ακόμα και στα έργα ύδρευσης όπου έχουμε προβλήματα στα υπόγεια ύδατα, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης έχει 400 εκ. € γι αυτό ειδικά.

Η εικόνα είναι απογοητευτική και βέβαια εκπέμπει ανεπάρκεια γνώσης, ανεπάρκεια πληροφόρησης και κυρίως πρωτοφανή πολιτική αφωνία.

Θα μου ήταν εύκολο να ρίξω την ευθύνη στον πρωθυπουργό που ουσιαστικά φαίνεται ψευδόμενος. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτοί που ψεύδονται και ανεπαρκούν μαζί μένουν στον νομό. Δικιά τους δουλειά ήταν η διασφάλιση του μεγάλου έργου. Αλλά πώς να το κάνουν όταν έχουν πολιτική αφωνία; ο Μπακογιάννης έφυγε αλλά δεν τους έμαθε τα μονοπάτια της εξουσίας. Δεν ήταν αυτή εξάλλου η φιλοδοξία του…

Διαβάστε ακόμη: Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την παράκαμψη Χαλκίδας

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr