Αρχική Πολιτική Η απάντηση του Γιώργου Πλακιωτάκη στην ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη για πλωτές...

Η απάντηση του Γιώργου Πλακιωτάκη στην ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη για πλωτές διακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Εύβοια

64
0

Αρχική/Πολιτική/Η απάντηση του Γιώργου Πλακιωτάκη στην ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη για πλωτές διακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Εύβοια

Απάντηση στην υπ’ αριθ. πρωτ. 1267/07-12-2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας κ. Θανάση Ζεμπίλη σχετική με τις πλωτές διακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Εύβοια δίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.: 1500.1/92986/2022/401 Απάντησή του, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει τα εξής:
«Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση αναφορικά με τις διακομιδές ασθενών γνωρίζεται ότι, από την ισχύουσα νομοθεσία η εμπλοκή και ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) είναι ουσιαστικός και καταλυτικός, όντας ο φορέας που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το συντονισμό, την εποπτεία και την υλοποίηση της διακομιδής ασθενών –τραυματιών, όχι μόνο ως προς τις παραμέτρους/διαδικασίες των διακομιδών αλλά και ως προς τον τύπο των προσφερόμενων πλωτών μέσων που εν τέλει επιλέγονται να τις πραγματοποιήσουν.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) αλλά και της υφιστάμενης διακλαδικότητας με άλλους φορείς, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνδράμει στην όλη διαδικασία διακομιδής ασθενών – τραυματιών, αρχικά γνωστοποιώντας προς το Γραφείο Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β – κατόπιν σχετικού αιτήματος – τη διαθεσιμότητα των προσφερόμενων και αξιόπλοων ανά περίπτωση πλωτών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στη συνέχεια και κατόπιν επιλογής του πλωτού μέσου από το Ε.Κ.Α.Β., εκδίδεται η εντολή πλεύσης στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την υλοποίηση εκάστης διακομιδής.

Συγκρατείται ότι στις Λιμενικές Αρχές Βόρειας Εύβοιας, έχουν διατεθεί και επιχειρούν σε μόνιμη βάση τρία (03) πλωτά επιχειρησιακά μέσα, διαφόρων τύπων και κατηγοριών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της εν λόγω περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς ασθενών.

Σημειώνεται ότι, με γνώμονα την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων επιχειρησιακών αναγκών, από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου, είτε μέσω προμηθειών νέων σκαφών είτε μέσω ενεργοποίησης σκαφών τα οποία βρίσκονταν σε ακινησία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναληφθεί κατάλληλες ενέργειες υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την προμήθεια νέων και τον εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρησιακών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΤΕΑ, ΕΣΠΑ), ώστε μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών έγκρισης πιστώσεων, προμήθειας και παραλαβής τους να κατανεμηθούν προς κάλυψη αναγκών των Λιμενικών Αρχών της χώρας.

Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διερευνά και το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον σκαφών, ειδικά διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, προς κάλυψη αναγκών μεταφοράς ασθενών ανά την επικράτεια. Ωστόσο, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια αυτού του τύπου πλωτών επιχειρησιακών μέσων».

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr