Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κανάλι της Βουλής και την δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάγκη δίκαιης κατανομής των εμβολίων και την ισότιμη πρόσβαση των τρίτων χωρών σε αυτά, καθώς και για την προστασία της ελευθερίας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο των αρχών της βιοηθικής.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος COVAX ως απάντηση στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του covid-19. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι θεμιτό να υπάρχουν ανισότητες σε ένα αγαθό όπως είναι η δημόσια υγεία. Κυρίως όμως αντιλαμβανόμαστε με την πανδημία ότι χρειαζόμαστε μία ομοιογένεια, τόσο αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, όσο και με τους εμβολιασμούς, δεδομένου ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός και διευκολύνονται οι διασυνοριακές επαφές. Το διεθνές εμπόριο, τα ταξίδια και οι επαφές των πολιτών από όλο τον πλανήτη είναι πλέον πιο εύκολα. Παρατηρούμε ότι στις αναπτυγμένες χώρες οι εμβολιασμοί τρέχουν, ενώ στις αναπτυσσόμενες δεν έχουν προχωρήσει καθόλου. Αν αυτή η αδικία δεν αποκατασταθεί, ουσιαστικά δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Και έχει ιδιαίτερη σημασία που σήμερα πρωτοστατεί η ΕΕ και ο ανεπτυγμένος κόσμος προκειμένου να υπάρχει δωρεάν διάθεση εμβολίων για μαζικούς εμβολιασμούς στις τρίτες χώρες. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να υπάρχει μία ομοιογένεια ως προς τους εμβολιασμούς, ώστε να οικοδομήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να λήξει η πανδημία».

Επίσης, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε την ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε όλα τα έκτακτα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του covid-19. «Όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη, αλλά καλλιεργούσαν και ένα αντιπολιτευτικό κλίμα και μία αρνητικότητα προς κάθε μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας εις βάρος της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Οι συνεχείς παρεμβάσεις και δηλώσεις δε του πρώην αν. Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πολάκη, ενισχύουν ακραίες φωνές και πλήττουν τον πυρήνα του έννομου αγαθού της δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Τέλος, ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι η θέσπιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού αποτελεί μία σημαντική νίκη του Ευρωπαϊκού Νότου, με την Ελλάδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια από τον Ιανουάριο του 2021. «Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό και κυρίως τη θερινή περίοδο», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι δεν διαχωρίζει τους πολίτες, αλλά τους διευκολύνει. Δεν αποτελεί προϋπόθεση μετακίνησης. Οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί εντός της ΕΕ. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας που διευκολύνει τους κατόχους του», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr