
Για τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός δημόσιου συστήματος υγείας σύγχρονου και ανταγωνιστικού, προς όφελος των ασθενών, συζήτησαν σήμερα ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός με τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ Θανάση Πλεύρη και τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πνευματικός, η απάντηση στην ερώτηση πότε πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας είναι «χτες».
«Πρέπει να μην διακατεχόμαστε από ιδεοληψίες και να κατανοήσουμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Τα περισσότερα έχουν να ανακαινιστούν από τη δημιουργία τους, περιμένουμε χορηγίες και δωρεές, τους ευχαριστούμε, είμαστε ευγνώμονες αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνιμη λύση» είπε.
Το υψηλό κόστος της υγείας και της ιατρικής τεχνολογίας, η οποία κάθε λίγα χρόνια ανανεώνεται, απαιτεί πόρους που δεν μπορεί να αντέξει κανένας κρατικός κορβανάς. Ένας τρόπος ανανέωσης του συστήματος είναι μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, μέσα από μια διαδικασία διαγωνισμού να αναλάβει ένας ιδιωτικός φορέας τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών, κτιριακών και ιατρικών υποδομών σε μία κλινική δημόσιου νοσοκομείου, ώστε να έχει επίπεδο ανταγωνιστικό με τον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν θέλουμε να ξεπεράσουμε το ιδιωτικό σύστημα αλλά να λειτουργούν συνεργικά και ανταγωνιστικά, να έχει ο ασθενής το δικαίωμα επιλογής, επομένως θα αναγκαστούνε και οι δύο τομείς να βελτιωθούνε και να προσφέρουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη» τόνισε.Όπως γίνεται στο εξωτερικό, η κάθε ιατρική πράξη θα κοστολογείται και ο ιδιώτης επενδυτής θα πάρει το ποσοστό που του αναλογεί, σε βάθος χρόνου, ώστε μετά από 3-4 χρόνια να μπει στη διαδικασία να ανακαινίσει ξανά το σύστημα.
Στη βάση αυτών των αξόνων, ο κ. Πνευματικός έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου.
Στόχος είναι να αποκτήσουμε ανακαινισμένα και σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, ανταγωνιστικά, προσβάσιμα σε κάθε ασφαλισμένο με το βιβλιάριο του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά. «Δεν θέλουμε ασθενείς 2 ταχυτήτων, πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στην πιο καινούρια τεχνολογία» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως σε δεύτερο στάδιο μπορούμε να συζητήσουμε και την ολοήμερη λειτουργία, τα απογευματινά χειρουργεία, με πλήρη διαφάνεια χωρίς συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι.
Παράλληλα, για τη βελτίωση του συστήματος υγείας συνολικά, είπε πως από τα πρώτα βήματα είναι να υπάρχει ένας εξορθολογισμός στα έσοδα του δημόσιου νοσοκομείου, δηλαδή το δημόσιο νοσοκομείο να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, για τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασφαλισμένους, βάσει των ΚΕΝ για κάθε ιατρική πράξη. Έτσι, το νοσοκομείο θα γίνει ένας ανεξάρτητος, αυτόνομος οργανισμός, με έσοδα, ισολογισμό και διοικητή που θα λογοδοτεί για αυτά κάθε χρόνο και θα κρίνεται βάσει αυτών, και όχι βάσει πολιτικών κριτηρίων.
Δεύτερος άξονας είναι οι προμήθειες, όπου το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο ορισμός των τεχνικών προδιαγραφών. Όπως είπε ο κ. Πνευματικός, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες.
Επανέλαβε την πρότασή του να μην υπάρχει ένας γενικευμένος διαγωνισμός πανελλαδικά για υλικά, που η πράξη έχει δείξει ότι δεν ολοκληρώνεται ποτέ, και να περιοριστεί η κλίμακα σε επίπεδο ΥΠΕ ή νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο νοσοκομείο με πολύ χρήση σε έναν συγκεκριμένο υλικό, ζητώντας μεγαλύτερο όγκο, θα παίρνει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση. Επιπλέον, εφόσον οι προμήθειες θα γίνονται βάσει όγκου (volume-based), θα μπορούν να ανταποκριθούν μόνο μεγάλες εταιρείες, επομένως διασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα και σέρβις. Η εξοικόνομηση από τις εκπτώσεις αυτές θα διοχετεύεται πίσω στο νοσοκομείο, ως κίνητρο στο προσωπικό.
Η ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας συμφωνήθηκε να συνεχιστεί μετά από 2 εβδομάδες.
Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr