Αναγκαστική Επιστροφή στο Παρελθόν για Λιβανέζους και Σύρους Καθώς ο Πόλεμος Εντείνεται

Αναγκαστική Επιστροφή στο Παρελθόν για Λιβανέζους και Σύρους Καθώς ο Πόλεμος Εντείνεται

Χιλιάδες Λιβανέζοι και Σύροι στέκονται στα σύνορα, προσπαθώντας να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν τον Λίβανο. Ανάμεσά τους ο Χασάν Σλιμ, ο οποίος με τη μητέρα του αναζητά καταφύγιο σε συγγενείς στη Συρία – μια χώρα που γνωρίζει μόνο από τις ιστορίες, καθώς την απέφευγαν λόγω του πολέμου. «Ζούμε μια κατάσταση όπου ο πόλεμος χτυπά τη δική μας πόρτα», εξηγεί ο 24χρονος άνεργος περιμένοντας στις πύλες του μεθοριακού φυλακίου Τζντεϊντέτ Γιαμπούς.

Από την αρχή της εβδομάδας, 90.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της αυξημένης επιθετικότητας των ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 31.000 έχουν ήδη περάσει στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων 15.000 είναι Σύροι πρόσφυγες.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αν και μακριά από την αποδοχή στη διεθνή κοινότητα, ετοιμάζει τρία κέντρα φιλοξενίας και έχει ανοίξει ξενοδοχεία κοντά στη Δαμασκό για τις πρόσφατες αφίξεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς οι αποσκευές είναι γεμάτες, και πολλές οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί, ενώ εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου παρέχουν βοήθεια.

Ο Άλι Μοχάμεντ Γοσν, 54 ετών, αναφέρει: «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρεθώ εδώ κάτω από αυτές τις συνθήκες». Ο ίδιος έφυγε πρόσφατα από τον Λίβανο, ενώ είχε ταξιδέψει εκεί για δουλειά στο παρελθόν. Μοιράζεται την ανησυχία και τους φόβους του Σλιμ για το μέλλον: «Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μείνω στη Συρία».

Η τραγική ειρωνεία της κατάστασης είναι ότι εκατοντάδες Σύροι που είχαν φύγει από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου, τώρα επιστρέφουν για τον ίδιο λόγο. Ο Άμπου Μοχάμεντ Ριφάι, 60 ετών, το βίωσε αυτό προσωπικά, καθώς αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του την έρημο της Μπεκάας, μην αντέχοντας τους βομβαρδισμούς: «Η μοίρα μας είναι να ζούμε με τον πόλεμο».

Ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στον Λίβανο, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Ο ΟΗΕ καταγράφει 774.000 αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε ακραία φτώχεια και υπό κακές συνθήκες.

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος ή πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας», λέει ο Ριφάι, περιγράφοντας τη διαρκή αίσθηση ανασφάλειας που τους κυριεύει. Πηγή: documentonews.gr