Διαπραγματεύσεις για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Διαπραγματεύσεις για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πιθανή έναρξη συνομιλιών θα έρθει μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, τον Ιούνιο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα διερευνήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες για να ξεκινήσουν συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Οι προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Άγκυρα τον ερχόμενο Ιανουάριο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το Reuters μεταδίδει ότι «η δέσμευση Μητσοτάκη – Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ. Αν και είναι δύσκολο να παραχθούν άμεσα αποτελέσματα λόγω της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου, οι συνομιλίες αναμένεται να προσφέρουν μια de facto ανακωχή μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, το Reuters αναφέρει ότι οι δύο χώρες, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα εδώ και δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, οι εντάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των σχέσεων, με αξιοσημείωτους διαύλους επικοινωνίας.

Ο τουρκικός Τύπος τηλεγραφεί με θετική διάθεση τη διαδικασία του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα νέο στάδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πολλές εφημερίδες προβάλλουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών βρέθηκε και το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους και προέβλεψε λύσεις με βάση τη ύπαρξη δύο κρατών. Όσον αφορά τη δήλωση του Μητσοτάκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν φέρεται να μην αντέτεινε, αφήνοντας ανοικτό το θέμα.

Πηγή: documentonews.gr