Γεωπολιτικές Αναταράξεις σε Μολδαβία και Γεωργία: Οι Απειλές για τη Δυτική Στάση και η Ρωσική Παρέμβαση

Γεωπολιτικές Αναταράξεις σε Μολδαβία και Γεωργία: Οι Απειλές για τη Δυτική Στάση και η Ρωσική Παρέμβαση

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Μολδαβία και τη Γεωργία αναβιώνουν τις ανησυχίες για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, θυμίζοντας τις συνθήκες της Ουκρανίας. Παρά την εκτενή ρωσική κατοχή εδαφών στην Ουκρανία από το 2022, η κρίση έχει τις ρίζες της σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν χρόνια νωρίτερα, το 2013. Τότε, η Ουκρανία είχε διχαστεί, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, ενώ η ρωσόφιλη αντιπολίτευση αντέτεινε σε αυτή τη διαδικασία.

Στη Μολδαβία, οι πολίτες συμμετείχαν πρόσφατα σε δημοψήφισμα και προεδρικές εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν αν η χώρα θα κινηθεί προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου επιδιώκει την επανεκλογή της, σε μια διαδικασία που αντικατοπτρίζει τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν οριακό, με ποσοστά 50,38% υπέρ των ευρωπαϊκών αλλαγών και 49,62% κατά, ενώ οι προεδρικές εκλογές θα συνεχιστούν με τον δεύτερο γύρο να λαμβάνει χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, η Γεωργία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εκλογική ημέρα, με τη σημερινή διαδικασία να φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική στήριξη του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Ονείρο, που έχει στήσει σχέσεις με τη Ρωσία, προκαλώντας αντιδράσεις στη χώρα. Τα ποσοστά της κυβέρνησης κυμαίνονται από 30% έως 60%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να συγκεντρώνει μόλις 13% έως 20%.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στις δύο χώρες παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, με την υποστήριξή της προς τα φιλορωσικά κόμματα να ενισχύει τη θέση της στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, οι πολίτες της Γεωργίας έχουν δείξει προτίμηση προς την ενσωμάτωσή τους στην ΕΕ, με περίπου το 80% να υποστηρίζει αυτή την κατεύθυνση.

Συνολικά, η κατάσταση στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δείχνει να διακρίνεται από διαφορετικές πολιτικές πορείες, με τη Μολδαβία να στοχεύει προς τη Δύση και τη Γεωργία να φαίνεται ότι απομακρύνεται από επισήμως φιλοδυτικές πολιτικές. Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού που συνεχίζεται στην περιοχή και με πιθανές συνέπειες για το ευρωπαϊκό μέλλον των δύο κρατών.

Πηγή: documentonews.gr