Η Ευρώπη Εξετάζει Νέα Στρατηγική για την Μετανάστευση στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Η Ευρώπη Εξετάζει Νέα Στρατηγική για την Μετανάστευση στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Μόλις πέντε μήνες έχουν περάσει από την υιοθέτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση, και οι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη εξετάζουν την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Ένας από τους κύριους άξονες της συζήτησης θα είναι η πρόταση δημιουργίας «κέντρων επιστροφής» και η μεταφορά μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως έχει ξεκινήσει να γίνεται από την Ιταλία υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, με συμφωνία που έχει γίνει με την Αλβανία.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι αυτά τα κέντρα είναι μία ελάχιστη λύση που δεν παρείχε απαντήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία. Η Ισπανία εκφράζει αντίθετες απόψεις, ενώ η Γαλλία είναι πιο επιφυλακτική, προτείνοντας τη «προώθηση των επιστροφών» σε κανονισμένες συνθήκες, όχι μέσω κόμβων σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η πίεση από κόμματα της άκρας δεξιάς που κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθιστά την κατάσταση επιτακτική για πολλές κυβερνήσεις που ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών απέλασης όσων μεταναστών δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής. Οδήγηση προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να υπάρχει και στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε τη δυνατότητα αναθεώρησης της «οδηγίας για την επιστροφή» του 2008, με στόχο την ενίσχυση των απελάσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είχαν αποτύχει το 2018, αλλά η πολιτική ατζέντα έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ότι για την επίτευξη αποτελεσματικών λύσεων θα απαιτηθεί συνεργασία των κρατών-μελών.

Θεματικά, η σύνοδος κορυφής καλύπτει και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, που είναι παρών στη σύνοδο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της χώρας του τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Η σύγκλιση των ευρωπαϊκών ηγετών αναδεικνύει την ανάγκη για ενότητα και συντονισμό στις κρίσιμες αυτές αποφάσεις.

Πηγή: documentonews.gr