Η Γερμανία προσβλέπει σε λύση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Η Γερμανία προσβλέπει σε λύση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Η Γερμανία πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ θα διευθετηθεί μετά τις επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου. Σε δήλωσή της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επισήμανε ότι έχει προηγηθεί η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας από αυτήν της Αλβανίας, η οποία έχει αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Η προεκλογική περίοδος στη Βόρεια Μακεδονία είχε δυσκολέψει προηγουμένως τις συζητήσεις για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Αν και η ΕΕ είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες τον περασμένο χρόνο, οι διαδικασίες παρέμειναν σε εκκρεμότητα εξαιτίας της διαφωνίας σχετικά με την αναγνώριση των βουλγαρικών μειονοτήτων από την πΓΔΜ.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε ορθολογικές λύσεις με την κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία με τη βοήθεια της Γερμανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουκούνσκι. Η Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι μετά τις βουλγαρικές εκλογές θα υπάρξει η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, επικαλούμενη ιστορικές και εθνικές διαφορές που διαρκούν πολλά χρόνια. Τον Ιούλιο του 2022, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μια πρόταση της ΕΕ για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τροποποιήσει το σύνταγμά της για να περιλάβει τη βουλγαρική μειονότητα.

Από τον Ιούνιο, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει εμπλακεί σε διαμάχες σχετικά με την υλοποίηση του συμβιβασμού του 2022. Διατυπώνεται η ελπίδα ότι μετά τις εκλογές, θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την τροποποίηση του συντάγματος.

Η Γερμανία έχει διαχρονικά υποστηρίξει την ενσωμάτωση κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που αποδεικνύεται και από τη διαδικασία του Βερολίνου το 2014. Μια πρόσφατη σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο γιορτάστηκε για την 10η επέτειο αυτής της διαδικασίας.

Πηγή: documentonews.gr