Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρόσφατα απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο λέγοντας ότι η Ισπανία είναι μια χώρα μεταναστών. Υπογράμμισε πως οι Ισπανοί προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και πως το έθνος δεν θα γίνει γονέας της ξενοφοβίας. Με αφορμή αυτή τη δήλωση, διάβασε ένα άρθρο εφημερίδας από τη Βενεζουέλα που αναφερόταν σε ένα σκάφος με 106 μετανάστες που εκινδύνευαν, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες σε παρόμοιες καταστάσεις σήμερα μπορεί να είναι Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι ή Μαροκινοί.
Ο Σάντσεθ επισημαίνεται για την ιστορική του αναφορά πως πολλοί Ισπανοί μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, συγκρίνοντας τις τραγικές ιστορίες του παρελθόντος με την παρούσα κατάσταση. Αναφέρθηκε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ισπανία εκείνη την εποχή, πολλοί από τους οποίους εισήχθησαν παράνομα σε άλλες χώρες.
Η Ισπανία έχει υπογράψει συμφωνίες με την Μαυριτανία, τη Γκάμπια και τη Σενεγάλη για να βοηθήσει στην αποτροπή της άφιξης μεταναστών στις Καναρίους Νήσους. Ο Σάντσεθ παρουσίασε αυτές τις συμφωνίες ως μία προσπάθεια όχι μόνο να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, αλλά και να προωθηθούν οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης μέσω περισσότερων αδειών για εργαζόμενους από αυτές τις χώρες.
Η στάση της Ισπανίας απέναντι στη μετανάστευση έχει προσελκύσει ενδιαφέρον, καθώς ο Σάντσεθ έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών εργασίας και διαμονής, καλώντας τη μετανάστευση μια οικονομική αναγκαιότητα για τη χώρα. Το υπουργείο του εργάζεται για μια σειρά αλλαγών στο ισπανικό σύστημα μετανάστευσης, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την επανένωση οικογενειών και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στους μετανάστες.
Ωστόσο, το σκηνικό παραμένει περίπλοκο, καθώς σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτεται ότι πολλοί Ισπανοί θεωρούν πως υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν σε έρευνα ανέφεραν τις θετικές τους εμπειρίες με μετανάστες στην καθημερινότητά τους. Οι ισχυρές πολιτικές αλλοδαπών και οι εσωτερικές κοινωνικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, δείχνουν ότι το θέμα της μετανάστευσης στην Ισπανία είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται.
Συνολικά, ο Σάντσεθ προσπαθεί να διαφοροποιήσει την πολιτική της Ισπανίας από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προβάλλοντας τη μετανάστευση όχι μόνο ως ανθρωπιστικό αλλά και ως σημαντικό οικονομικό θέμα. Η στήριξή του στην ενσωμάτωση των μεταναστών είναι εμφανής, σε αντίθεση με όλη την πολιτική ρητορική που έχει χρησιμοποιηθεί στη δεξιά πλευρά της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο προοδευτική και ανθρωπιστική προσέγγιση.
Πηγή: documentonews.gr