Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη των Δυτικών, ενώ αντιμετωπίζει και την αντίδραση της Μόσχας. Καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά στο ανατολικό μέτωπο και οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην Κουρσκ, το Κίεβο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των συμμάχων του μέσω του εν λόγω σχεδίου.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι τόνισε την αδυναμία αποδοχής μιας ειρηνικής συμφωνίας με τη Μόσχα που θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σχεδιασμό επιθέσεων σε πυρηνικές υποδομές. Η αντίθεση προς το σχέδιο είναι έντονη. Σύμφωνα με διαρροές από το Bloomberg, η υποδοχή του έχει προκαλέσει αισθήματα απαισιοδοξίας μεταξύ των δυτικών εταίρων. Παρά την επιμονή του Ζελένσκι ότι το σχέδιο του μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν αναμένεται καθοριστική πρόοδος.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «τον μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία», σχολιάζοντας την συχνή παρουσία του στις ΗΠΑ και την οικονομική βοήθεια που ανακτά κάθε φορά. Αυτό υποδηλώνει μια δυσαρέσκεια προς την στρατηγική της Ουκρανίας και δείχνει την πιθανή αποδυνάμωση της στήριξης προς αυτήν, όσο οι σύμμαχοι αρχίζουν να εκφράζουν κούραση.
Το σχέδιο Ζελένσκι περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και νέους μηχανισμούς για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιθέσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος το έχει χαρακτηρίσει αποτελούμενο από τέσσερα κύρια σημεία και ανέφερε την επικείμενη ανάγκη λήψης αποφάσεων το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024. Μάλιστα, οι εκκλήσεις του προς τις ΗΠΑ να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας αναδεικνύουν την πίεση για επιθετικές στρατηγικές.
Χωρίς να υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα, το Κίεβο εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας με την Ινδία για τη δια βίου πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή, επισημαίνοντας την ανάγκη τερματισμού του πολέμου σεβόμενος την εδαφική ακεραιότητα.
Το ερώτημα στο Κουρσκ είναι αν η Ρωσία θα μπορέσει να ανακτήσει τα κατειλημμένα εδάφη μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με τους Ουκρανούς να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» και να προετοιμάζονται για τις επερχόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Πηγή: documentonews.gr