Τα μικροπλαστικά είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, όπως το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προκύπτουν από την αποσύνθεση πλαστικών αποβλήτων που πετούν οι άνθρωποι, τα οποία καταλήγουν σε χωματερές, ποτάμια και θάλασσες. Εκεί, το πλαστικό διαλύεται αργά απελευθερώνοντας μικροπλαστικά και ακόμα πιο μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται νανοπλαστικά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού με μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά και αποτελούν μία σοβαρή πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα μικροπλαστικά να εισέρχονται και στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο η ακριβής διαδρομή που ακολουθούν δεν είναι ακόμη σαφής. Οι τρεις πιθανοί τρόποι εισόδου περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν μικροπλαστικά, την εισπνοή και την απορρόφηση μέσω του δέρματος. Πρόσφατα, μια νέα διαδρομή προτάθηκε, όπου τα σωματίδια εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης.
Μια ερευνητική ομάδα από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία βρήκε μικροπλαστικά σε εγκεφάλους νεκρών κατοίκων της πόλης. Σε 8 από τους 15 νεκρούς που μελετήθηκαν εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς, αν και τα σωματίδια που βρέθηκαν ήσαν μόλις 16. Αυτά τα μικροπλαστικά περιλάμβαναν θραύσματα και ίνες, κυρίως από πολυπροπυλένιο, νάιλον και συνθετικά υλικά που πιθανότατα προέρχονταν από ρούχα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Θάις Μαουάντ, ανέφερε ότι η παρουσία μικροπλαστικών στον εγκέφαλο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη νευρολογική υγεία και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Υποστηρίζει ότι τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρονται μέσω των οσφρητικών νεύρων, καθώς το εσωτερικό της μύτης συνδέεται άμεσα με τον οσφρητικό βολβό.
Επιπλέον, άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τα λεπτά σωματίδια PM2.5, έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στον εγκέφαλο. Παρά την πανταχού παρουσία μικροπλαστικών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι 15 εγκέφαλοι δεν παρουσίαζαν όλα μικροπλαστικά, και αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε αδυναμία εντοπισμού ή άλλους παράγοντες.
Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της έρευνας σχετικά με την επίδραση των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine” αποκάλυψε ότι ασθενείς με μικροπλαστικά σωματίδια στις καρωτίδες τους είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν παρουσία μικροπλαστικών.
Πηγή: documentonews.gr