Ο Ευκλείδης αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος με 14 εκατομμύρια γαλαξίες

Ο Ευκλείδης αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος με 14 εκατομμύρια γαλαξίες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης της Ευρώπης έχει κυκλοφορήσει τις πρώτες του εικόνες, αποκαλύπτοντας τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος με πάνω από 14 εκατομμύρια γαλαξίες. Αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο στο Μιλάνο στις 15 Οκτωβρίου και σηματοδοτούν την αρχή ενός «κοσμικού άτλαντα». Το κολοσσιαίο αυτό ψηφιδωτό αποτελεί αποτέλεσμα 260 παρατηρήσεων που συλλέχθηκαν μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.

Ο Ευκλείδης έχει καταγράψει 132 τετραγωνικές μοίρες του νότιου ουρανού, μεγαλύτερες από 500 φορές την επιφάνεια που καλύπτει μια πανσέληνος. Το ψηφιδωτό που δημοσιοποιήθηκε είναι μόνο το 1% της πλήρους έρευνας που θα εκτελέσει το τηλεσκόπιο σε διάστημα έξι ετών. Στόχος του είναι να ερευνήσει τη σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια, εστιάζοντας στα σχέδια, τις αποστάσεις και τις κινήσεις δισεκατομμυρίων γαλαξιών που είναι περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Αυτό το πρώτο κομμάτι του χάρτη περιλαμβάνει ήδη περίπου 100 εκατομμύρια αστέρια και γαλαξίες, με σχεδόν 14 εκατομμύρια από αυτούς θέτοντας τα θεμέλια για τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας. Ο Jason Rhodes, παρατηρησιακός κοσμολόγος στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, δήλωσε ότι οι νέες εικόνες προσφέρουν μια εξαιρετική γεύση του μεγέθους της περιοχής του ουρανού που θα καλύψει ο Ευκλείδης.

Η εκτόξευση του Ευκλείδη πραγματοποιήθηκε το 2023, σε συνεργασία με τη NASA, και αφορά τη μελέτη των αιτίων της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, που αποκαλείται «σκοτεινή ενέργεια». Το ψηφιδωτό που κυκλοφόρησε μπορεί να είναι μια αρχική ματιά στο μέλλον της έρευνας, η οποία θα συνεχιστεί με την απελευθέρωση 53 τετραγωνικών μοιρών της έρευνας τον Μάρτιο του 2025 και τα πρώτα δεδομένα κοσμολογίας το 2026.

Οι εικόνες αποτυπώνουν εντυπωσιακή λεπτομέρεια από κοντινούς γαλαξίες μέχρι τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος. Οι ευαίσθητες κάμερες του τηλεσκοπίου κατέγραψαν επίσης νέφη αερίου και σκόνης του δικού μας γαλαξία. Οι επιστήμονες της αποστολήςเฅ διαπιστώνουν ότι η ανάλυση των δεδομένων θα προσφέρει συσχετισμούς με άλλες αποστολές, όπως αυτή της NASA Nancy Grace Roman, που προγραμματίζεται για το 2027 και θα επικεντρωθεί επίσης στη σκοτεινή ενέργεια.

Πηγή: documentonews.gr