Γυρνώντας τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά την άνοιξη και μία ώρα πίσω το φθινόπωρο, θεωρείται πως χάνεται ή κερδίζεται αντίστοιχα μία ώρα ύπνου. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται την επιπλέον ώρα ύπνου το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες συχνά αντιμετωπίζουν απώλεια ύπνου για περίπου μία εβδομάδα μετά την αλλαγή ώρας, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Η νέα αυτή έρευνα, που περιλαμβάνει αντικειμενικά μετρήσεις του ύπνου μέσω συσκευών παρακολούθησης δραστηριότητας, εξέτασε την επίδραση των αλλαγών της ώρας σε μεγάλο αριθμό ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Μέλανι ντε Λαντζ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 11.800 άτομα που φορούσαν αυτές τις συσκευές μία ή περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων γύρω από τις αλλαγές ώρας.
Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από μισή ώρα περισσότερο την Κυριακή του φθινοπώρου σε σχέση με άλλες Κυριακές, αλλά κοιμόντουσαν για περίπου μία ώρα λιγότερο την Κυριακή της άνοιξης. Μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, οι άνθρωποι κοιμόνταν επτά λεπτά περισσότερο, ενώ μετά την αλλαγή του φθινοπώρου, τρία λεπτά περισσότερο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες δε φαίνεται να ωφελούνται με τον ίδιο τρόπο από τις αλλαγές του ρολογιού, καθώς συχνά κοιμόντουσαν λιγότερο τις καθημερινές μετά την αλλαγή ώρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας και δυσκολιών ύπνου, τα οποία επιδεινώνονται από τις αλλαγές του ρολογιού.
Οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι φέρονται επίσης να κοιμόντουσαν λιγότερο μετά την αλλαγή ώρας το φθινόπωρο, λόγω της ευαισθησίας τους στις διαταραχές ύπνου.
Αν και η διάρκεια της απώλειας ύπνου είναι βραχύβια, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, καθώς ακόμα και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική ευεξία. Οι αλλαγές ώρας έχουν συνδεθεί με αυξημένα περιστατικά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και άλλων ψυχικών προβλημάτων. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτές έχει ωθήσει τους επιστήμονες να προτείνουν την κατάργηση των αλλαγών ώρας.
Πηγή: documentonews.gr