Ουσιαστικά το σχέδιο Ζελένσκι και οι προκλήσεις για την Ουκρανία ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Ουσιαστικά το σχέδιο Ζελένσκι και οι προκλήσεις για την Ουκρανία ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν στο Κουρσκ και τη συζήτηση για την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία να βρίσκεται σε έντονη φάση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος του είναι να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και πιθανόν και στην υποψήφια πρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς και στον Ντόναλντ Τραμπ. Η αναμονή για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου προκαλεί ανησυχία στον Ουκρανό πρόεδρο, καθώς ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να προτείνει την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε παραχωρήσεις εδαφών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις το 33% των πολιτών θα δέχονταν μια τέτοια συμφωνία, ακόμα και αν εξασφάλιζε την κατάπαυση του πολέμου και την ανεξαρτησία της χώρας. Η πλειοψηφία απορρίπτει την ιδέα της προσάρτησης εδαφών από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Washington Post».

Επιπλέον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα οι διακοπές ρεύματος να είναι συχνές. Το Κίεβο ζητά βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους για την ανοικοδόμηση του ηλεκτρικού δικτύου, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια, ενώ η χώρα χρειάζεται περισσότερο αντιαεροπορικό οπλισμό για να αντέξει τις επιθέσεις.

Το θέμα της χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι επίσης κρίσιμο, καθώς η Ουκρανία ζητά το “πράσινο φως” από τη Δύση, για να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία. Η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό το αίτημα εγείρει ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου και ενδεχόμενη σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης. Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι οι ρωσικές επιθέσεις μπορεί να επικεντρωθούν σε σημεία προμήθειας πυραύλων στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι, αν και η χρήση των Storm Shadow θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών, ενδέχεται να είναι ήδη αργά για να αλλάξει η έκβαση του πολέμου. Η Ρωσία έχει καταφέρει να προετοιμαστεί για μια τέτοια ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Η συνεχιζόμενη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ αναδεικνύει επίσης τις δυσκολίες για τις δυνάμεις του Κιέβου. Νεότερες πληροφορίες, που προέρχονται από έγγραφα του ουκρανικού στρατού, αναφέρουν ότι η Ρωσία προετοιμαζόταν για την εισβολή και είχε ήδη σχέδια αντίστασης. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει εκτάσεις σε κάποια σημεία, αλλά η πραγματικότητα είναι περίπλοκη, με τις ρωσικές δυνάμεις να διεκδικούν άλλοτε κατεχόμενους οικισμούς.

Πηγή: documentonews.gr