Το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι και η στρατηγική ενίσχυσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι και η στρατηγική ενίσχυσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργική σύνοδος του NATO στις Βρυξέλλες επικεντρώνεται στο “σχέδιο νίκης” του προεδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητά αυξημένη υποστήριξη από τους Δυτικούς μετά από πάνω από δυόμισι χρόνια πολέμου. Παρά την έλλειψη δημοσιευμένων εγγράφων και την απόρρητη φύση ορισμένων πτυχών, ο Ζελένσκι παρουσίασε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ένας από τους κύριους άξονες του σχεδίου είναι η πρόσκληση προς το NATO να εντάξει την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας τη γεωπολιτική αποτυχία της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε τη σημασία αυτής της κίνησης για να δείξει στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι στρατηγικοί του υπολογισμοί είναι ατελείς.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι πρότεινε τη συνέχιση και την επέκταση των επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική επικράτεια, όπως η πρόσφατη επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ. Προέτρεψε τους συμμάχους να άρουν περιορισμούς στους όπλους μεγάλου βεληνεκούς και να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Ο οικονομικός τομέας είναι επίσης κρίσιμος, με τον Ζελένσκι να αναφέρεται στους απέραντους πόρους της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η εκμετάλλευσή τους μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια. Ακόμη, προτείνει μια “ειδική συμφωνία” για την προστασία των κρίσιμων πόρων σε συνεργασία με τους συμμάχους.

Η στρατηγική αποτροπής περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη πυρηνικών μέσων, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να προσβάλει εδάφη της Ρωσίας, ενώ οι επιφυλάξεις του Πούτιν για την αντίκρουση τέτοιων επιθέσεων είναι γνωστές.

Τέλος, ο Ζελένσκι μίλησε για τη μεταπολεμική περίοδο, υποδεικνύοντας ότι ουκρανικές μονάδες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε, τόνισε την υποστήριξη της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος για τη μελλοντική ειρηνική λύση.

Η Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, επεσήμανε τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας και οι Εσθονικές και Λετονικές αρχές δήλωσαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη στήριξη του NATO για την Ουκρανία.

Πηγή: documentonews.gr