Η επίλυση του ζητήματος της μη αποδοχής κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν σε δασικές εκτάσεις στο Δήμο Καρύστου, απασχόλησε τη συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα.

Συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρύστου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του ΔΣ Καρύστου κ. Ζαχαρίας Χατζηνικολής, και ο Συμβολαιογράφος κ. Αδαμάντιος Σιάγκας.

Οι συμμετέχοντες ενημέρωσαν για το θέμα που ανέκυψε τον Νοέμβριο του 2021, όταν και βάσει γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπεται να συνταχθούν και να μεταγραφούν στο Υποθηκοφυλακείο συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς.

Ο κ.Κώτσηρας τόνισε ότι κατανοεί πλήρως το ζήτημα και δεσμεύτηκε να βοηθήσει με θεσμικές παρεμβάσεις για την αναζήτηση λύσης.

Συζητήθηκε επιπλέον, η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων του Δήμου Καρύστου. Οι δυο Υφυπουργοί, επισήμαναν ότι είναι εφικτό να παραμένει γραφείο Κτηματολογίου -αρχειοφυλακειο στην έδρα του Δήμου Καρύστου όπου θα στεγάζονται τα παλαιά βιβλία και τα παλαιά συμβόλαια που χρονολογούνται από το έτος 1845. Ανέλαβαν μάλιστα από κοινού, να προωθήσουν το ζήτημα στον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ.Θεόδωρο Λιβάνιο

Τέλος, τέθηκε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Καρύστου και φέρουν τον χαρακτήρα δάσους, δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης. Ο ΥφΑΑΤ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα και επισήμανε ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες. Συμπλήρωσε, καταλήγοντας, ότι η ρύθμιση του αιτήματος στηρίζεται σε ιστορικά και διαχρονικά νομικά επιχειρήματα υπέρ των δικαιούχων.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr