Για την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ προς όφελος των ασθενών καθώς και τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη Βόρεια Εύβοια με τους εμβολιασμούς μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση δύο μεγάλων δωρεών προς το ΕΣΥ.

Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από σημαντικές δωρεές, έχει στηρίξει ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν οι δωρεές για την επιβίωση του ΕΣΥ. Αναφέρθηκε στο πακέτο προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η κυβέρνηση προς το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα της Υγείας ύψους 3 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 660 εκ. αφορούν ανακαινίσεις και ενίσχυση των υποδομών στα νοσοκομεία.

«Στόχος μας είναι ένας νέος, σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης. Το ΕΣΥ να δομηθεί σε άλλη βάση, να μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και όχι μόνο εξαρτώμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε.

Απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι, όπως είπε:

– η μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση των νοσοκομείων, με αυτόνομο προϋπολογισμό, με διοικητή που θα είναι υπόλογος και θα κρίνεται βάσει του έργου του.

– η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη, με καταγραφή όλων των δομών υγείας και του προσωπικού και κυρίως την καταγραφή των αναγκών σε τοπικό επίπεδο.

– να βρεθούν τρόποι σωστής αμοιβής των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα αλλά και την παραγωγικότητα του έργου που επιτελούν.

– η σωστή κοστολόγηση και πληρωμή υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ απευθείας στα νοσοκομεία, με αξιοποίηση του νέου τρόπου κοστολόγησης και αξιολόγησης ιατρικών υπηρεσιών που προωθεί το Υπουργείο Υγείας με τα λεγόμενα DRGs.

– η δημιουργία ενός συστήματος θεραπειών βάσει δεδομένων, με αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει πραγματικών επιστημονικών ενδείξεων και καταχώρηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη βέλτιστη και ποιοτικότερη υγεία.

– η δημιουργία κέντρων εμπειρογνωμοσύνης, από ομάδες εξειδικευμένων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, που τηρώντας τις παραπάνω θεραπείες θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ιατρική πράξη, με περιορισμό των επιπλοκών και ταυτόχρονα με εξοικονόμηση πόρων.

– η αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, ώστε να παγιωθεί μια διαδικασία ευέλικτη, λειτουργική και γρήγορη, σε επίπεδο μονάδας νοσοκομείου, με κύριο γνώμονα την καλύτερη τιμή.

«Με τη λειτουργία των εξειδικευμένων κέντρων αριστείας, τη σωστή κοστολόγηση κι ένα αποτελεσματικό σύστημα προμηθειών θα εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων θα είναι προσβάσιμη και εξελιγμένη υγεία χωρίς να ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς πραγματικό λόγο» σημείωσε.

Παράλληλα, όμως, ανέδειξε και την ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών χρηματοδότησης και νέων τρόπων συνεργασιών, όπως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με τρόπο που να ευνοείται ο ανταγωνισμός και με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος προς όφελος των ασθενών.

«Έτσι, κάθε ασθενής με ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγεία, θα νιώθει ασφαλής και θα έχει την καλύτερη δυνατή δημόσια περίθαλψη» είπε.

Όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού έναντι της covid19, ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι ο καθημερινός αριθμός εμβολιασμών έχει τριπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου και υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολύπλοκες εφοδιαστικές πτυχές, κυρίως λόγω της ευαισθησίας του διαθέσιμου εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Εύβοια, όπου δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα πολλοί ηλικιωμένοι, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και του κακού οδικού δικτύου, να δυσκολευτούν ή ακόμα και να ακυρώσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό. Ζήτησε, λοιπόν, από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο της πλήρους ανάπτυξης του δικτύου στην περιοχή, να υπάρξει μέριμνα για προτεραιότητα αυτών των ανθρώπων στον επαναπροσδιορισμό των ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι η ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του. «Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές στην Υγεία, με όραμα, στρατηγική και στόχευση πάντα το καλύτερο δυνατό για τον κάθε ασθενή» κατέληξε.

Πηγή: eviaportal.gr