Ιστορικό χαρακτήρισε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού, για πρώτη φορά από το 1947, η Ελλάδα μεγαλώνει, επεκτείνοντας τα σύνορα και την εθνική της κυριαρχία σε ένα μεγάλο κομμάτι του θαλάσσιου χώρου και κατ’ επέκταση του εναέριου χώρου.

Ο βουλευτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που επέδειξαν όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί όπως είπε με τον τρόπο αυτό η Ελληνική Βουλή στέλνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στα εθνικά ζητήματα, οι Έλληνες είναι ενωμένοι, ενώ συμπλήρωσε ότι «η αποτελεσματική και επιτυχής εξωτερική πολιτική σήμερα ασκείται με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και συζητήσεις και με εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι με απειλές και προκλήσεις».

Ο κ Πνευματικός ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αποδείξει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, μέσα από τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών, μεταξύ άλλων με την πρόσφατη συμφωνία για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» αλλά και την ενίσχυση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Μέσα από στοχευμένες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα ισχυροποιεί την περιφερειακή παρουσία της και αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας και νομιμότητας στην περιοχή. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, η Κυβέρνηση διευθετεί σταδιακά τις εκκρεμότητες με τις γείτονες χώρες, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή κοινότητα και προχωρά σταδιακά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», επεσήμανε ο κ. Πνευματικός.

Τόνισε ακόμα ότι, όπως αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, «η χώρα μας διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των θαλασσίων ορίων όπου αλλού επιθυμεί, στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο».

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, τόνισε πως «θα προχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα μας. Πρώτον, ότι δεν θα υπάρχει καμία ερευνητική δραστηριότητα, όπως στο παρελθόν, και δεύτερον, ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ξεκάθαρα πράγματα.».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Πνευματικός είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν υποχωρεί, δεν εκφοβίζεται και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά της, με πειστική επιχειρηματολογία, αξιοποιώντας προς όφελος της χώρας κάθε δυνατότητα που δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Η εθνική ομοψυχία που βλέπουμε σήμερα στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί εγγύηση γι’ αυτό».

Πηγή: eviaportal.gr