Για τις αντοχές του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία, την ανάγκη να πειστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες να εμβολιαστούν καθώς και τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή ‘Πρωινή Επισκόπηση’ στο Κανάλι της Βουλής.

Ο κ. Πνευματικός απάντησε στην κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση για τον αριθμό των ΜΕΘ, ότι, επί της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ έχουν γίνει και πολλές προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική στελέχωσή τους.

Είπε, ακόμα, πως η κρίση του κορωνοϊού είναι μία ακραία κατάσταση που δεν θα διατηρηθεί για πάντα. «Κάθε χώρα χρειάζεται έναν υγειονομικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις πραγματικές ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε συνθήκες ηρεμίας, όχι πανικού» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως η διαχείριση του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμα και για χώρες όπως η Γερμανία που έχουν περισσότερα μέσα και δεν εξέρχονται από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης. Σε ερώτηση σχετικά με τον περιορισμό των χειρουργείων, ο κ. Πνευματικός είπε πως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μονοθεματικό σύστημα υγείας, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμβολιαστούν. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «δεν πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους απέναντι, αλλά να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους εξηγήσουμε. Ο μόνος τρόπος είναι η απόλυτη επικοινωνία, με ειλικρίνεια».

Εξήγησε ότι τα νούμερα δείχνουν πως ο κορωνοϊός είναι ένα επίμονο και υπαρκτό πρόβλημα, το βλέπουμε δίπλα μας, οι θεραπείες για τις οποίες συζητάμε είναι φυσικά ένα επιπρόσθετο όπλο αλλά δεν είναι πανάκεια. «Η πανάκεια είναι η πρόληψη» σημείωσε και επανέλαβε ότι στο επίκεντρο της εμβολιαστικής προσπάθειας πρέπει να βρεθούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, να προστατευθούν αυτοί που στατιστικά έχουν περισσότερη πιθανότητα να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Ο κ. Πνευματικός συμφώνησε πως ένα μέρος της άρνησης του εμβολιασμού οφείλεται και στα αντιφατικά μηνύματα που έχουν δοθεί κατά καιρούς, αλλά, όπως σημείωσε, και η ιατρική κοινότητα μαθαίνει στην πορεία νέα δεδομένα για την εξέλιξη του ιού και τη δράση των εμβολίων.

Για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, είπε πως εύχεται ολόψυχα να μη χρειαστούν αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας και την πίεση στο σύστημα υγείας, γιατί και το υγειονομικό προσωπικό είναι στα όριά του, ειδικά στις ΜΕΘ.

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, είπε πως έχουν τεθεί οι βάσεις με το αρκετά φιλόδοξο σχέδιο της Επιτροπής του κ. Μπένου. Ήδη, τα άμεσα έργα για την προστασία από τις βροχές προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς από κάθε άλλη φορά αλλά, φυσικά, χρειάζονται το χρόνο τους. Στη δεύτερη φάση, ανήκουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά, που θέλουν χρόνο αν και οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, καθώς και οι ευκαιρίες απασχόλησης για την τοπική κοινωνία, ώστε να μην ερημοποιηθεί η περιοχή από ανθρώπους. «Αυτό θα είναι μεγαλύτερη καταστροφή, αν γίνουν τα έργα και έχουν μετοικήσει οι άνθρωποι γιατί δεν μπορούν να βρουν εργασία» τόνισε και είπε πως για τους κλάδους που έχουν πληγεί πολύ, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές και οι μελισσοκόμοι, η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα στήριξης.

Η τελευταία φάση είναι η μεγάλη αναδόμηση της Εύβοιας, πως θα φτιαχτεί για το μέλλον, σε ένα μακρόπνοο πλαίσιο που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή και ο κ. Μπένος και έχει παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον οδικό άξονα, ένα θέμα που πονάει την περιοχή εδώ και χρόνια και θα ανεβάσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο καθώς και πλάνο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται στα επενδυτικά σχέδια που δεν προχωρούν για γραφειοκρατικούς λόγους, ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις που ήδη συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο αυτό λύνει πολλά από τα προβλήματα, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιταχύνοντας τις προθεσμίες, ώστε να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι επενδύσεις.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr