Το 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας υλοποίησε το σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε τη σχολική χρονιά 2020-2021 με τίτλο: «Μένουμε…Σχολείο, Υγιείς & Ασφαλείς» και αποτελεί έναν από τους άξονες του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – MNAE». Σκοπός του σχεδίου δράσης ήταν η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για την σχεδίαση και υλοποίηση πρωτότυπων έργων.

Οι Μαθητές με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών παρά τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας, υλοποίησαν τις ακόλουθες 4 υποδράσεις:

  1. Δημιουργία Σεισμικής Τράπεζας. Σκοπός της εργασίας ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια του σεισμού, τον τρόπο δημιουργίας του καθώς και με τις επιπτώσεις του στις κτιριακές κατασκευές.
  2. Κατασκευή Video Wall. Κατασκευάσαμε ένα Video Wall αποτελούμενο από τέσσερις οθόνες που θα χρησιμοποιείτε στις εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου μας.
  3. Δημιουργία Μικρού Ιατρείου Α’ Βοηθειών. Δημιουργήσαμε ένα μικρό ιατρείο Α’ Βοηθειών στο χώρο του σχολείου μας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση συμμετοχής της κοινότητας του σχολείου μας σε θέματα υγείας ειδικά μέσα στα πλαίσια της πανδημίας Covid-19. Ταυτόχρονα, σκοπός ήταν να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε θέματα υγείας.
  4. Αναβάθμιση Προαυλίου. Προσθέσαμε όργανα γυμναστικής, δίζυγο, μονόζυγο, αντιολισθητικές ταινίες στις σκάλες και θέσεις parking για τα ποδήλατα ώστε να παροτρείνουμε περισσότερο μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη χρήση τους.

Υπεύθυνος του σχεδίου δράσης ήταν ο Γ. Κεσελόπουλος και για την υλοποίηση των υποδράσεων οι (1) Ευ. Χατζηγιάννη, (2) Χ. Μπέης, (3) Μ. Ζάννε, (4) Αν. Μαρινάκης και Ι. Πασλής.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υλοποιήθηκαν από τους μαθητές μας τα ακόλουθα έργα:

• Δρόμοι της Επανάστασης του ‘21 στη Χαλκίδα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υλοποιήσαμε πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που φέρει τον τίτλο «Δρόμοι της Επανάστασης του 21 στη Χαλκίδα». Πρόκειται για τη μελέτη της ιστορίας της πόλης μέσα από τα οδωνύμια, δηλαδή μέσα από τα ονόματα των δρόμων της. Οι μαθητές δημιούργησαν τον ακόλουθο δικτυακό τόπο με αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία των ονομάτων που φέρουν οι δρόμοι της πόλης μας https://1oepalxalkidas.wixsite.com/dromoi21 .
• Ψηφιακός Χάρτης με θέμα τα γεγονότα της επανάστασης του 1821. Με το λογισμικού ArcGIS Online δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό χάρτη στον παρακάτω σύνδεσμο https://arcg.is/155irS όπου μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821.
• Αξιοθέατα Χαλκίδας. Ο κάθε μαθητής επέλεξε ένα αξιοθέατο της Χαλκίδας για να βρει πληροφορίες, φωτογραφίες, να κατασκευάσει μια μακέτα, ή ένα σχέδιο, με τελικό σκοπό μία ολοκληρωμένη παρουσίαση.
• Στρες & Εφηβεία. Οι μαθητές με δικές τους δημιουργίες – σκίτσα αποτύπωσαν έφηβους με κατάθλιψη, την συνηθέστερη συνέπεια του στρές στην εφηβεία.
• Υγιεινός Τρόπος Ζωής. Μετά από συζητήσεις και προβληματισμό, σχετικά με τις ανθυγιεινές συνήθειες, οι μαθητές αποφάσισαν τη δημιουργία ενός περιοδικού, με θέμα τον «υγιεινό τρόπο ζωής». Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν, στο διαδίκτυο αλλά και σε βιβλία σχετικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό. Το περιοδικό αυτό, εμπλούτισαν με τη δημιουργία ενός σταυρολέξου και ποιήματος για την υγεία, τα οποία και παρουσιάστηκαν στο σχολείο, στο τέλος της χρονιάς.
• Παραγωγή Σαπουνιού Ψυχρής Μεθόδου – Μελισσοκέρι & Χρήσεις. Παραγωγή σαπουνιού ελαιολάδου με την ψυχρή μέθοδο. Γνώρισαν το μελισσοκέρι και τα προϊόντα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό.
• Θρέψη Φυτών – Συνθέσεις, Κάκτοι, Παχύφυτα. Οι μαθητές δούλεψαν πάνω στην Θρέψη των Φυτών, και συγκεκριμένα ό,τι έχει να κάνει με τους κάκτους και τα παχύφυτα.

Το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο του σχολείου, τοποθετήσαμε τα μικρόφωνα, τα ηχεία, τους υπολογιστές, το Video Wall και τις δημιουργίες μας. Παίξαμε μουσική, τραγουδήσαμε και φυσικά είδαμε και χειροκροτήσαμε όλες τις ομάδες και τις παρουσιάσεις τους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που υλοποίησαν τόσο όμορφες και πρωτότυπες δράσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης δώσαμε ραντεβού για τον Σεπτέμβρη σε μια ακόμα πιο όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr