Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, με αφορμή το νέο επενδυτικό νόμο που εισάγεται για συζήτηση αύριο στη Βουλή.

Ο νέος αναπτυξιακός αυξάνει σημαντικά τις ενισχύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, γεγονός που καθιστά την Εύβοια ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καθώς ενισχύεται περαιτέρω και από τις ευεργετικές διατάξεις για τις περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων Στερεάς Ελλάδας ισχύουν τα εξής: i) για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ανώτατο ποσοστό ενισχύσεων πηγαίνει από το 25% στο 40%, αυξημένο κατά 60% ii) για τις μεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό ενισχύσεων από το 35% πηγαίνει στο 50%, αυξημένο κατά 43% και iii) για τις μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό ενισχύσεων από το 45% πηγαίνει στο 60%, αυξημένο κατά 33%.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι «τα νέα είναι ευχάριστα. Για όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια έχουμε σημαντική αύξηση στις κρατικές ενισχύσεις, είτε αυτές σχετίζονται με επιχορηγήσεις είτε με φοροελαφρύνσεις. Για τους δύο πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, που υπάγονται στο ανώτατο καθεστώς ενισχύσεων, προβλέπεται πλήρης κάλυψη (100%) των ποσών που περιλαμβάνει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσδοκούμε ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο συνδυαστικά με το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και το σχέδιο ανασυγκρότησης, θα συμβάλει καθοριστικά προκειμένου να γίνει η Βόρεια Εύβοια και πάλι ένας τόπος όμορφος, παραγωγικός και με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα».

Στη συνέχεια σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ο Βουλευτής ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει περαιτέρω οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα για δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις. «Είναι σοβαρό το ζήτημα με την κάλυψη των δύο θέσεων νεφρολόγων, καθώς χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Προκηρύχθηκαν οι θέσεις, και η μία εκ των δύο μάλιστα σε επίπεδο διευθυντή προκειμένου να είναι πιο ελκυστική, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να θεσμοθετήσουμε επιπλέον κίνητρα. Και στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, έθεσα το πρόβλημα και με διαβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα θεσπίζει οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα για τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που συναντάται συχνά. Αυτό το πρόβλημα επισημάνθηκε, πριν μερικές μέρες και από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάχτυλο, σε Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, ότι δηλαδή σύντομα θα προκηρύσσονται θέσεις και δεν θα υπάρχουν γιατροί να τις καλύψουν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι θέσεις δεν θα επαναπροκηρυχθούν γρηγορότερα από το καλοκαίρι που θα έρθει το νομοσχέδιο. Το ζητούμενο είναι να προκηρυχθούν και να καλυφθούν. Γι’ αυτό το λόγο τόσο τα οικονομικά κίνητρα, όσο και τα υπηρεσιακά, να έχουν δηλαδή την δυνατότητα γρηγορότερης εξέλιξης, είναι σημαντικά. Όπως, βέβαια, πρέπει και οι περιφέρειες να μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα κίνητρα, μέσω της κάλυψης για παράδειγμα του ενοικίου κατοικίας», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Αναφορικά με τα όσα εξαγγέλθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού για το ΕΚΑΒ, ο Θανάσης Ζεμπίλης δήλωσε ότι θα υλοποιηθούν σύντομα και θα παραδοθούν τόσο οι κινητές μονάδες, όσο και ο υπόλοιπος εξοπλισμός.

Αναφερόμενος στα «βαριά» αντιπλημμυρικά έργα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι ήδη το πρώτο έργο ξεκίνησε στη Λίμνη και έπεται συνέχεια και για τα υπόλοιπα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για όλα αυτά τα μεγάλα έργα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, επιλέχθηκε η μέθοδος των απευθείας αναθέσεων για να μειωθεί αισθητά ο χρόνος παράδοσης. Γενικά, τα έργα αποκατάστασης από την φυσική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια τρέχουν με πρωτόγνωρο ρυθμό. Συνολικά οι επιχορηγήσεις στη Περιφέρεια και τους δύο πυρόπληκτους δήμους για έργα αποκατάστασης θα υπερβούν τα 100 εκ. ευρώ.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ξεκινήσει. Εν αντιθέσει, έργα που έχουν προγραμματιστεί μετά την φωτιά στα Μεσσάπια το 2019 ή τον Ζορμπά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Θέλω να πω ότι στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας το σύστημα έχει ξεπεράσει τον εαυτό του ως προς την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr