Να διαμορφωθεί η τελική κοινή φόρμουλα επίλυσης του δίκαιου και νόμιμου αιτήματος των ιδιοκτητών γης της νότιας Καρυστίας, ώστε να αναγνωριστούν με νόμο οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχουν, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα. Σωτηρία Κοσμά, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρύστου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, Νομικοί Σύμβουλοι των δυο Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κεδίκογλου συζήτηση, τέθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Καρύστου και φέρουν τον χαρακτήρα δάσους, δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης, για νομοθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές.
«Πρέπει να άρουμε αυτή την αδικία που ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες. Είναι μια αδικία που βιώνουν καθημερινά», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και επισήμανε ότι η ρύθμιση του χρόνιου αιτήματος βασίζεται σε ιστορικά και διαχρονικά νομικά επιχειρήματα υπέρ των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξετάστηκαν και σχετικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου και ειδικά η απόφαση υπ.αριθμ 73/2018 κατά την οποία «η περιοχή της Εύβοιας καταλαμβάνεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Εύβοια παραχωρήθηκε στην ελληνική κυριαρχία με τη Συνθήκη του Λονδίνου το έτος 1829…(…) Η Εύβοια αποτελείτο από ιδιωτικές γαίες καθαρής ιδιοκτησίας».

Στην τοποθέτησή της η κ. Κοσμά εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που να αναδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Σχετικά με το αίτημα της κ. Κοσμά, ο Υφυπουργός πρότεινε από τους εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου να αναδείξουν το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβάλλουν την επιχειρηματολογία υπέρ των ιδιοκτητών ώστε να γίνει δεκτή η νομοθετική ρύθμιση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τέλος, ζήτησε τον συντονισμό δράσεων, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και την επανάληψη της συνάντησης στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr