Το φλέγον θέμα της «έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» ήταν το αντικείμενο μιας εξαιρετικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στη Χαλκίδα η ΔΕΕΠ Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας. Η Σοφία Νικολάου, υποψήφια βουλευτής στο νομό Εύβοιας με τη ΝΔ, συμμετείχε στην σπουδαία αυτή πρωτοβουλία και με ομιλία της απάντησε σε βασικά νομικά, κι όχι μόνο, ερωτήματα για ένα κοινωνικό πρόβλημα που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κ. Νικολάου έδωσε την ακριβή ερμηνεία για την έμφυλη βία τονίζοντας ότι είναι οποιαδήποτε επιβλαβής πράξη, είτε κατά της σωματικής ακεραιότητας, είτε κατά της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, η οποία πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Πολύ απλά, σε βρίζω, σε χτυπάω, σε βιάζω, σε σκοτώνω, επειδή είσαι γυναίκα, επειδή η εξουσία μου επάνω σου ως άνδρας μου δίνει αυτό το δικαίωμα».

Στη συνέχεια η υποψήφια με τη ΝΔ, μίλησε ως δικηγόρος και περιέγραψε τραγικές στιγμές στην καριέρα της: «Το πιο συγκλονιστικό είναι ο τρόμος που βιώνουν αυτές οι γυναίκες. Τον νιώθεις να σε διαπερνά στο είναι σου. Σε κοιτάζουν τρομοκρατημένες και, όταν έρχεται η ώρα να σου περιγράψουν το περιστατικό, χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους, λες και θα τις ακούσουν οι δράστες και θα τις ξαναχτυπήσουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ευαγγελία, που την ημέρα του Δικαστηρίου, μού ζήτησε να βρεθούμε όχι μέσα στην αίθουσα, αλλά απέναντι από τα Δικαστήρια, διότι φοβόταν μην τη δει ο πρώην σύζυγος».

Αναφέρθηκε τέλος στην πάταξη της βίας: «Η βία δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει χρώμα, δεν έχει φύλο. Η βία, από όπου κι αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και να ξεριζώνεται. Οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά και να απομονώνονται. Η πολιτεία οφείλει να δρα αποτελεσματικά απέναντι στο τετελεσμένο έγκλημα, συλλαμβάνοντας άμεσα τους δράστες, αλλά, κυρίως, οφείλει να δρα προληπτικά, προκειμένου να προλαμβάνονται καταστάσεις που δεν έχουν γυρισμό».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr