Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με σειρά παρεμβάσεων για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, έλαβε εγγράφως απάντηση από την Κομισιόν, με συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης των μελισσοπαραγωγών. Δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους αποτεφρώθηκαν και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο διάστημα, ώστε να παραχθεί ξανά μέλι στην περιοχή.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος ενημέρωσε επειγόντως την Κομισιόν ότι απαιτείται η άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών στην Εύβοια. Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απάντησε θετικά στον Έλληνα Ευρωβουλευτή και επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει άμεσα στήριξη για αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό δυναμικό και στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί άμεσα να γίνει η ενεργοποίηση στοχοθετημένων μέτρων αντιμετώπισης και η κατανομή χρηματοδοτικών πόρων μέσα από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Αυτό που χρειάζεται βεβαίως είναι η Ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί τροποποιήσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ άνοιξε πολύ γρήγορα τον δρόμο για ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς οι απώλειες που καταγράφονται για τους Έλληνες μελισσοκόμους είναι τεράστιες. Απαιτείται άμεση δράση με στοχευμένα μέτρα, που θα ανακουφίσουν τους άμεσα και έμμεσα πληγέντες Έλληνες μελισσοκόμους. Δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Βοϊτσιεχόφσκι:

EL E-003918/2021 Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (30.9.2021)

Επί του παρόντος, η ΕΕ στηρίζει τους μελισσοκόμους της κυρίως μέσω εθνικών μελισσοκομικών προγραμμάτων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. EUR, ποσό το οποίο διπλασιάζεται με εθνική συγχρηματοδότηση. Αυτά τα μελισσοκομικά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την τεχνική βοήθεια σε μελισσοκόμους και μελισσοκομικές οργανώσεις, καθώς και την ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, μέτρα που μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους μελισσοκόμους της Εύβοιας.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει στήριξη τόσο για προληπτικές δράσεις όσο και για αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό δυναμικό και στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν σχετικά μέτρα στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Μπορούν επίσης να υποβάλλουν ανά πάσα στιγμή τροποποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα ΠΑΑ για την ενεργοποίηση στοχοθετημένων μέτρων αντιμετώπισης και την κατανομή χρηματοδοτικών πόρων.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει κρατική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των εν λόγω ζημιών βάσει του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας . Πράγματι, υφίσταται ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων [SA.45002 (2016/N), όπως παρατάθηκε με την SA.59356 (2020/N)], το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επιπλέον, ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν κάθε είδους εθνική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για ζημίες που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές στον τομέα της μελισσοκομίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr