Αρχική Οικονομία Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι μαθητές του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδας

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι μαθητές του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδας

76
0

Στο πρόγραμμα Euroscola, ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, συμμετείχε το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Χαλκίδας, στο Στρασβούργο στις 31 Ιανουαρίου 2023.

Το πρόγραμμα Euroscola φέρνει κοντά μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τις υποψήφιες χώρες και τα πρώην κράτη μέλη. Οι μαθητές συζητούν, στηρίζουν κάποια άποψη, διαπραγματεύονται, καταθέτουν τροπολογίες, ψηφίζουν και τελικά εγκρίνουν ψηφίσματα σχετικά με πραγματικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουν για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες και να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρόγραμμα, Euroscola 31 Ιανουαρίου 2023 κλήθηκε και συμμετείχε το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Χαλκίδας με την ομάδα EPAS που είχε διακριθεί πέρυσι για τη δράση της. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ Τάξης Νίκος Βάθης, Νίκος Βουρδάνος, Αλέξανδρος Κουμάνταρος, Μπουραντάς Γιώργος, Αλέξανδρος Χιώτης, Χρήστος Κατσώνης, Πέτρος Λαζάρου (Β Τάξη) και οι μαθήτριες Ευαγγελία Μαυροπούλου, Μαρίνα Ντόλα, Μαρία Ελένη Τσαμίτα (Β Τάξη). Την ομάδα συνόδευσε η οικονομολόγος Ζωή Μπούρου. Στην ομάδα EPAS συμμετείχαν, επίσης οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Καλούση, Παρασκευή Αθανασίου και η Δ/ντρια του σχολείου Μαρία Ματθαίου.

Το πρωινό πρόγραμμα του Euroscola περιελάμβανε επίσημη έναρξη από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, και συνεδρία όπου υπήρχε η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και απαντήσεων με την αντιπρόεδρο Heidi Hautala.

Ακολούθησε «εργαστήριο καινοτομίας»,με θέμα “Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποτρέπει την παραπληροφόρηση;” στο οποίο οι μαθητές μοιράστηκαν τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα της συνόδου με ειδικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Delphine Colard,επικεφαλής Τύπου και αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν ως ειδικός προσκεκλημένος και συμμετείχε ο Adam Bros, YouTuber. Οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις και οι μαθητές μας έκαναν ουσιώσεις παρεμβάσεις.

Η συνεδρίαση είχε διάρκεια 2 ώρες. Το απογευματινό πρόγραμμα περιελάμβανε ένα παιχνίδι προσομοίωσης σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μαθητές και μαθήτριες , ενώ για τους καθηγητές/τριες εργαστήρι Αλφαβητισμού στα ΜΜΕ,και πως να προετοιμάσουν τους μαθητές/τριες να εντοπίζουν την παραπληροφόρηση.

Ακολούθησε, ξενάγηση στο Στρασβουργο και στη Χαϊδελβέργη. Η επιστροφή έγινε την Τετάρτη με τις αποσκευές όλων, γεμάτες από ενθουσιασμό, εμπειρίες, γνώση και γνωριμίες με πολίτες από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr