Μια ανεπανάληπτη εμπειρία έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του περιβαλλοντικού προγράμματος «Πατήματα στη φύση και στη ζωή», του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας, το διήμερο 5 και 6 Μαΐου στο Καρπενήσι.

Με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος Κατερίνα Λιλή, Σταυρούλα Λιάνα-Τολίκα και Χαρά Νίκα, η ομάδα των σαράντα περίπου μαθητών-τριών ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εγρήγορσης, που περιλάμβανε εβδομαδιαίες συναντήσεις και εργαστήρια μέσα και έξω από το χώρο του σχολείου.

Συγκεκριμένα παρακολούθησαν τη διήμερη περιβαλλοντική δράση «Το μαγικό μονοπάτι της Ενσυνείδησης», που υλοποιήθηκε εξαιρετικά από τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου Μάνο Κοπανάκη, μέσα σε ένα συγκλονιστικό ελατοδάσος, στα χωριά Γοριανάδες και Μεγάλο Χωριό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, μετά από 2 χρόνια εγκλεισμού και πανδημίας, να ζήσουν για δυο μέρες ελεύθερα στη φύση, να αναπνεύσουν τις μυρωδιές του δάσους, να αφουγκραστούν τους ήχους της εξοχής, να διαδράσουν σε ομαδικά παιχνίδια συνεργασίας αλλά και να ανιχνεύσουν μοναχικές ασκήσεις ενσυνείδησης, κυρίως όμως να δοκιμάσουν τα «πατήματά τους στα μονοπάτια της φύσης και της ζωής», όπως είναι και ο τίτλος του προγράμματος, που πραγματοποιούν όλο το χρόνο με τις υπεύθυνες καθηγήτριες τους. Η διήμερη εκδρομή περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, καθώς και στο μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας, μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς μαγευτικό τοπίο.

Στο πλαίσια του ίδιου προγράμματος, είχε προηγηθεί νωρίτερα την Άνοιξη, περιβαλλοντική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών, με το ΚΠΕ Άμφισσας, καθώς επίσης και εξερεύνηση στο δασικό χωριό των Παπάδων, στη Β. Εύβοια, που επλήγη πρόσφατα από την καταστροφική πυρκαγιά, στο πλαίσιο επισκέψεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε μια εποχή που ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι αυτονόητος αλλά αποτελεί ζητούμενο, πιστεύουμε ότι οι δράσεις αυτές, πέρα από την ευεξία και τη θετική διάθεση που δημιουργούν, σε εκπαιδευόμενους/ες και εκπαιδευτικούς, πέρα από τις σχέσεις συνεργασίας που σφυρηλατούν, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης από τους νέους ανθρώπους, ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές σαν αυτή που συνέβη στο νησί μας, το περασμένο θλιβερό καλοκαίρι.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr