Συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2021 ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του επισιτισμού και του λιανεμπορίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Ζεμπίλης αναγνώρισε την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει και αυτό το κύμα της πανδημίας, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, όμως, επισήμανε ότι τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αναπόφευκτα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις επιχειρήσεις, για πολλές από τι οποίες τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Ο βουλευτής μετέφερε στον κ. Γεωργιάδη την αγωνία και τον προβληματισμό του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Εύβοιας, τονίζοντας ότι οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Επιπλέον, του μετέφερε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας και των εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Σίγουρα, τόσο τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ως σήμερα η κυβέρνηση, όσο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο της παράδοσης εντός του καταστήματος με ραντεβού, αποτέλεσαν σημαντική «ανάσα» για πληττόμενους κλάδους.

Η πολύμηνη όμως αναστολή των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων επιβάλει την λήψη πρόσθετων γενναίων μέτρων ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να μην μπουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της εστίασης, που αποτελεί τον δεύτερο πιο πολυπληθή κλάδο στην χώρα και έχει τεράστια συνεισφορά ετησίως στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε στον Υπουργό ότι η Εύβοια έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομών, εστιάζοντας κυρίως στο οδικό δίκτυο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εξαιτίας της ορεινής μορφολογίας του εδάφους και του κακού οδικού δικτύου, πολλές περιοχές στο Βόρειο και στο Νότιο τμήμα του νομού βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς απομόνωσης. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων και στην τουριστική κίνηση, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Οι παρακάμψεις της Χαλκίδας, του Βασιλικού και της Αμαρύνθου είναι σίγουρα μια καλή αρχή, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει όμως ότι συνολικά ο οδικός άξονας της Εύβοιας χρήζει βελτιωτικών έργων και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες.

Πηγή: eviaportal.gr