Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια σχετικά με την στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μαρίνου:

Το ΓΝ Χαλκίδας και πριν την μετακίνηση του σε νέο κτίριο, που πρόσθεσε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες όχι μόνο λόγω της έξαρσης της πανδημίας αλλά και εξαιτίας της προσθήκης νέων κλινικών, είχε σημαντικά κενά. Επομένως με την μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο, η υποστελέχωση του μεγάλωσε.

Θυμίζουμε ότι με βάση το οργανόγραμμα που αντιστοιχούσε στην προηγούμενη δομή του, υπήρχαν 300 κενά (295 από ενημέρωση τον Οκτώβριο του 2019) τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολο τους και μάλιστα από μόνιμο προσωπικό. Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, έχουν γίνει περίπου 140 προσλήψεις επικουρικών,12 μόνιμες προσλήψεις γιατρών που είχαν προκηρυχτεί από το καλοκαίρι του 2019 και μονιμοποιήθηκαν 2 επικουρικοί καρδιολόγοι της ΜΕΘ. Μιλάμε δηλαδή για την κάλυψη των μισών κενών θέσεων του παλιού οργανογράμματος και μάλιστα με ημερομηνία λήξης.

Πρόσφατα λειτούργησε η καθόλα αναγκαία ΜΕΘ-7κλινων που μετατράπηκε άμεσα σε ΜΕΘ COVID και ΜΑΦ-5. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ΜΕΘ είναι η στελέχωση της με το αναγκαίο εξειδικευμένο ιατρικό και επαρκώς εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί της μονάδας οφείλουν να είναι εντατικολόγοι, ή εξειδικευμένοι γιατροί που έχουν υπηρετήσει σε ΜΕΘ επί διετίας και έχουν πάρει την εξειδίκευση κατόπιν εξετάσεων. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου της Χαλκίδας δεν πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεδομένου ότι μόνο 2 από τους 8 γιατρούς έχουν τέτοια ειδίκευση. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, αφού για τις 7 κλίνες θα έπρεπε να είναι 28, ενώ από την ενημέρωση που έχουμε είναι μόνο 17.

Επιπλέον έχει τεθεί σε λειτουργία κλινική για ασθενείς COVID. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας αναφορικά με την κλινική COVID έχει προειδοποιήσει για μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου αφού το ιατρικό προσωπικό που έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη κλινική αναγκάζεται να επισκεφτεί ταυτόχρονα και άλλες κλινικές για να μπαλωθούν τα κενά. Ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου καταγγέλλει ότι πνευμονολόγος της κλινικής COVID που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό έκανε ταυτόχρονα τακτικά ιατρεία και εξέταζε ασθενείς στις υπόλοιπες κλινικές.

Για να καλυφθούν παλιές και νέες κλινικές επιστρατεύεται η προσφιλής στο υπουργείο λογική των «μπαλωμάτων» με μετακινήσεις από άλλες δομές υγείας. Ήδη για να λειτουργεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών έχουν μετακινηθεί 2 γιατροί από το ήδη αποδυναμωμένο ΚΥ Ψαχνών. Διοικητές και από περιφερειακά νοσοκομεία αναζητούν «εθελοντές» για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η περαιτέρω αποδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία του λαού της περιοχής.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς. Τα περιορισμένα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δε συνιστούν θωράκιση του νοσοκομείου για να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής αλλά και οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την έξαρση της πανδημίας. Οι 9 μήνες που είχε στη διάθεση της η κυβέρνηση, ήταν ικανό χρονικό διάστημα για να το κάνει και έχει εγκληματικές ευθύνες. Έστω και τώρα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι δομές υγείας με μόνιμο προσωπικό, να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του λαού της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

  •  Για να λειτουργήσουν ΜΕΘ, ΜΑΦ και κλινική COVID με προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά σε αυτές. Για να λειτουργήσει η ΜΕΘ με όλο το απαραίτητο έμπειρο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό με συγκεκριμένη αναλογία ασθενών ιατρών (1 προς 1) και ασθενών νοσηλευτών (1 προς 4). Επιπλέον τραυματιοφορέα, βοηθό θαλάμου, φυσικοθεραπευτή ανά 4 ασθενείς, τεχνολόγο ακτινολόγο όλο το 24ωρο, ειδική ομάδα καθαριότητας.
  • Για αύξηση των κλινών της κλινικής COVID και της ΜΕΘ COVID χωρίς αποδυνάμωση των υπόλοιπων δομών υγείας, αλλά με εξασφάλιση εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για να καλυφθούν όλα τα κενά όλων των κλινικών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: eviaportal.gr