Στο ραδιόφωνο 96,5 fm της Χαλκίδας, στην τελευταία εκπομπή για το 2020 «Μαζί το πρωί» με τον Δημήτρη Αποστόλου μίλησε σήμερα ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ και καθηγητής ΕΚΠΑ Σπύρος Πνευματικός για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ο κ Πνευματικός ανέφερε ότι η έλευση του εμβολίου σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της δύσκολης περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι είναι η σημαντικότερη εξέλιξη που όλοι περιμέναμε αλλά και η λύση στην μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Χαρακτήρισε τεράστια την επιτυχία της επιστημονικής κοινότητας που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να παρασκευάσει ένα τόσο σημαντικό «όπλο»  κατά του COVID 19 επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα εμβόλια mRNA δεν έγιναν ‘μαγικά’ βάσει κάποιας νέας τεχνολογίας, αλλά είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας δεκαετιών.

«Το εμβόλιο μας δίνει κουράγιο ότι πλησιάζει το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που ζήσαμε. Βλέπουμε φως στο τούνελ. Το πότε ακριβώς θα τελειώσει όλο αυτό κανείς δεν το γνωρίζει και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό, για να ανοίξουν τα σχολεία, να λειτουργήσουν τα μαγαζιά» είπε.

Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να πάψουμε να τηρούμε τα γνωστά πια μέτρα υγιεινής και προστασίας  όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών μας,  τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών αλλά και την τήρηση της απόστασης.

Όσον αφορά τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας, τόνισε πως «ο ιός είναι πραγματικός, έχει πεθάνει κόσμος» ενώ αναφέρθηκε και στην τεράστια σημασία της συλλογικής προσπάθειας και ομοφωνίας στη συγκυρία αυτή. «Ο ιός αυτός είναι απειλητικός για όλους, απαιτείται ομοφωνία και ομόνοια ακόμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα πρέπει να δείξει σεβασμό και να μην εξαπολύονται ανακρίβειες και επικρίσεις απλώς για να ειπωθούν» είπε.

Ανέφερε ότι και ο ίδιος περιμένει να εμβολιαστεί τις επόμενες ημέρες και ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες κατά προτεραιότητα.

Αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που ήρθαν στη χώρα μας είπε ότι είναι ακριβώς αυτά που ήδη διατέθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι το σχέδιο «Ελευθερία» του εμβολιασμού θα προχωρήσει κανονικά βάσει του προγραμματισμού.

Κλείνοντας, ο κ Πνευματικός τόνισε ότι όλη αυτή η περιπέτεια θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για να φτιάξουμε το νέο σύστημα υγείας το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και ευχήθηκε στους ακροατές «Επιμονή, υπομονή και τήρηση των κανόνων, η νέα χρονιά να φέρει υγεία και να εκπληρωθούν οι επιθυμίες όλων μας».

Πηγή: eviaportal.gr