Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρεται στη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η φημολογία κλεισίματος του καταστήματος στην τοπική κοινωνία, εξηγεί τη σημασία ύπαρξής του, καθώς το συγκεκριμένο κατάστημα καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες και εξυπηρετεί περιοχή της Εύβοιας με μόνιμο πληθυσμό 4500 κατοίκων, που κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου αυξάνονται στο δεκαπλάσιο. Εκτός των καθαρά ταχυδρομικών υπηρεσιών, εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, αποδίδοντας τις συντάξεις τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο πληρωμής των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ρωτά τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αν προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να εξετάσει κάθε δυνατή λύση σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου το κατάστημα των ΕΛΤΑ Μαντουδίου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να μην ενταθεί το αίσθημα εγκατάλειψης και ανασφάλειας των κατοίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αναστάτωση των κατοίκων από τη φημολογία για ενδεχόμενη κατάργηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Μαντούδι Ευβοίας

Η ψήφιση του ν.4758/2020 για τη δήθεν “εξυγίανση” των ΕΛΤΑ, ο οποίος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις ταχυδρομικών τομέων και καταργήσεις καταστημάτων ΕΛΤA, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας, έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων στο Μαντούδι και τις γύρω περιοχές της Εύβοιας, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι το κατάστημα εκεί οδεύει προς κλείσιμο.

Το συγκεκριμένο κατάστημα καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες και εξυπηρετεί περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 4500 κατοίκων, που κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου αυξάνονται στο δεκαπλάσιο. Εκτός των καθαρά ταχυδρομικών υπηρεσιών, εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, αποδίδοντας τις συντάξεις τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο πληρωμής των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.
Ενδεικτικό της ικανοποίησης των πολιτών και της εύρυθμης λειτουργίας των ΕΛΤΑ Μαντουδίου είναι το γεγονός πως εξυπηρετεί περισσότερους συνταξιούχους του ΙΚΑ από το αντίστοιχο κατάστημα της Χαλκίδας, μιας πόλης 100.000 κατοίκων και πρωτεύουσας του νομού.

Το ενδεχόμενο κατάργησης του καταστήματος των ΕΛΤΑ Μαντουδίου θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή που μαστίζεται εδώ και χρόνια από φτώχεια και ανεργία. Τα ΕΛΤΑ επιτελούν κοινωνικό έργο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, με κόστος πολύ χαμηλότερο και προσιτό για όλους συγκριτικά με τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αντικέιμενο.

Πιθανή παύση της λειτουργίας του καταστήματος θα ισοδυναμεί με τερματισμό της κάλυψης, ιδίως των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών,που δεν είναι «συμφέρουσες»για τους ιδιώτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να εξετάσει κάθε δυνατή λύση σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου το κατάστημα των ΕΛΤΑ Μαντουδίου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να μην ενταθεί το αίσθημα εγκατάλειψης και ανασφάλειας των κατοίκων;

Πηγή: eviaportal.gr