Σε συνέχεια των προηγούμενων συνεντεύξεων με θέμα την ανάγκη άμεσης ανασύστασης του εθνικού συστήματος υγείας συζήτησαν την Τετάρτη το πρωί ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός με τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ Θανάση Πλεύρη και τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι φυσικά και αυτό δεν θα γίνει εις βάρος των πρωινών χειρουργείων και ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η πρωινή προγραμματισμένη λίστα η οποία μάλιστα θα αποσυμφορηθεί. Σε καμία περίπτωση ο θεσμός αυτός δεν θα αφαιρέσει από κανέναν ασθενή τη δημόσια δωρεάν υγεία. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι τεράστια και γι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να έχει την οικονομική δυνατότητα κάποιος πολίτης να επιλέξει τα απογευματινά χειρουργεία, όχι όμως εις βάρος κάποιου άλλου ασθενούς, δεν δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων. Ίσα ίσα χωρίς να αλλάζει τίποτα στην παρεχόμενη ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης του πολίτη συντομεύει ο χρόνος αναμονής που θα γίνονται τα χειρουργεία εφόσον μέρος αυτών θα μεταφέρονται και κατά τις απογευματινές ώρες. Η δυσπιστία και η αμφιβολία από τους πολίτες είναι λογικό να υπάρχει αλλά θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Είναι μοντέλα εφαρμοσμένα και άκρως επιτυχημένα σε άλλες χώρες τα οποία οδηγούν στην δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Είναι κρίσιμο να ειπωθεί ότι αυτό που προτείνεται είναι να συνεχίσει να υπάρχει στη διαύγεια η λίστα αναμονής των χειρουργείων έτσι ώστε κανένας να μην αμφιβάλει για το πότε είναι η σειρά του δικού του χειρουργείου αλλά και να πάψει η άποψη που θέλει τους γιατρούς να ωθούν τους ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία για οικονομικούς λόγους. Μιλάμε για ένα διαφανές σύστημα υγείας και όχι για ένα σύστημα που θα διαιωνίσει τα σημερινά κακώς κείμενα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός στόχος της ανασύστασης του εθνικού συστήματος υγείας είναι να μην αποκλεισθεί ποτέ ο Έλληνας ασθενής από τις καλύτερες δυνατές και παγκοσμίως ανταγωνιστικές υγειονομικές παροχές στην δημόσια και δωρεάν υγεία. «Δεν θέλουμε σύστημα υγείας όπου οι έχοντες θα εξυπηρετούνται και οι μη έχοντες να μην εξυπηρετούνται. Θέλουμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δημοσίου συστήματος υγείας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του κ Πορτοσάλτε για το αν θα μπορεί ο ιδιώτης γιατρός να χειρουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία ο κ Πνευματικός απάντησε ότι σαφώς και θα πρέπει να μπορεί να συμβεί αυτό στο πλαίσιο της αναλογικότητας που συζητάμε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει τον γιατρό του. Όπως και το δημόσιο νοσοκομείο θα μπορεί να εκμισθώσει υπηρεσίες του ιδιωτικού νοσοκομείου ώστε να μπορεί και αυτό να κάνει πράξεις του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα όπως ακριβώς χρειάσθηκε να γίνει στη διάρκεια της πανδημίας. Η ευταξία στον ιδιωτικό τομέα και το χάος στον δημόσιο τομέα είναι τα δύο σημερινά άκρα του συστήματος που η διαφορά τους οφείλεται στο ότι ένα πρόσωπο ΝΠΙΔ όπως είναι πχ το Ωνάσειο λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου για τον ισολογισμό του και καλείται να μπορέσει να στηρίξει μόνο του τις ανάγκες του. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ένας ηλικιωμένος ασθενής 3 και 4 μέρες για να χειρουργηθεί με κίνδυνο της ζωής του» είπε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια μιλώντας για τον τρόπο αμοιβής του υγειονομικού προσωπικού ο κ Πνευματικός είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξηθεί η αμοιβή τους αλλά αυτό είναι θέμα απόφασης της Κυβέρνησης. Ο πιο διαδεδομένος και δίκαιος τρόπος αμοιβής είναι αυτός που βασίζεται στην αντικειμενική αξιολόγηση του κάθε γιατρού, νοσηλευτή ή διοικητικού υπαλλήλου. Είναι σαφές ότι αυτός που θα εργάζεται υπερωριακά τις απογευματινές ώρες θα αμείβεται αντίστοιχα με απολύτως νόμιμο τρόπο. Τα ποσά αυτά θα δηλώνονται και θα φορολογούνται όπως το υπόλοιπο εισόδημα. Είναι ο τρόπος εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης αμοιβής που συχνά βλέπουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η μέθοδος που θα πρέπει να εφαρμόσουμε είναι η κοστολόγηση της κάθε ιατρικής πράξης χωριστά αλλά με την ίδια αμοιβή τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Να κοστολογούνται ακριβώς οι πράξεις και αναλόγως να βγαίνουν οι αμοιβές. «Είναι εφικτό και πρέπει να το καταφέρουμε το δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο να γίνει πόλος έλξης όλης της νοτιοανατολικής μεσογείου» είπε κλείνοντας αυτό το κομμάτι της συζήτησης ο κ Πνευματικός ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr