Μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Χρυσούλας Παπαδοπούλου, υπεύθυνης για την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων στο 4ο λύκειο Χαλκίδας και σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου κ. Κακαβά, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο για τους καθηγητές του σχολείου, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, σε αίθουσα του 4ου λυκείου Χαλκίδας.

Οι 21 συμμετέχοντες πήραν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις με θέμα την πρόληψη φαινομένων ενδοσχολικής βίας και με σκοπό να τις εφαρμόσουν στις τάξεις τους την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, στις 6 Μαρτίου 2022. Παρακολούθησαν το εργαστήριο με αρκετό ενδιαφέρον και συνέπεια και εξέφρασαν προβληματισμούς, ανάγκες και ρεαλιστικές προσδοκίες για τη διαχείριση συμπεριφορών σχολικού εκφοβισμού.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Εύβοιας σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 3ου γυμνασίου Χαλκίδας, κ. Δέσποινα Παπά, πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Ανάδειξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας για μία καλύτερη προσέγγιση του μαθητή στο σχολείο και στην τάξη χρησιμοποιώντας τεχνικές ενεργητικής ακρόασης». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε δύο συναντήσεις, στις 15 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου 2022 και ώρες 13:30 έως 16:30, στο 3ο γυμνάσιο Χαλκίδας και πήραν μέρος σ’ αυτό 15 καθηγητές.

Στο σεμινάριο έγινε αναφορά στις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης και στους τρόπους επικοινωνίας που προάγουν ή, αντίθετα, δυσχεραίνουν την επικοινωνιακή σχέση ενηλίκων-ανηλίκων, εκπαιδευτικών-μαθητών. Έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν και να επεξεργαστούν με βιωματικό τρόπο σκέψεις και προβληματισμούς σε θέματα παιδαγωγικής προσέγγισης των εφήβων μαθητών και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ τους. Τέλος, προτάθηκαν βιωματικές τεχνικές που διευκολύνουν τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει τους μαθητές καλύτερα μέσα σ’ ένα πλαίσιο ασφάλειας και σύνδεσης που του επιτρέπει να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα και τις καταστάσεις της εφηβικής ηλικίας.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης, κ. Ζέρβα Ευδοκία, υλοποίησε βιωματικό σεμινάριο ενδυνάμωσης σε ομάδα δασκάλων του συγκεκριμένου σχολείου, στις 25 Φεβρουαρίου 2022 με θέμα:
«Αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα αποθέματα, τις ικανότητες και τις αξίες του εκπαιδευτικού στο σχολικό πλαίσιο».

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενδυνάμωση του ρόλου του εκπαιδευτικού μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των δυνάμεων και των αξιών που ο καθένας μεταφέρει ως μέλος της σχολικής κοινότητας, δημιουργώντας μια συλλογική οντότητα που συνδιαμορφώνεται και εξελίσσεται. Οι βιωματικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, είχαν σαν επιπρόσθετο στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και σύνδεσης, προϋποθέσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου αλλά και της προσωπικής τους εξέλιξης και ψυχικής ενδυνάμωσης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τρίωρης βιωματικής συνάντησης οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν σκέψεις και προβληματισμούς σε θέματα παιδαγωγικής προσέγγισης των μαθητών και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Συμμετείχαν συνολικά 9 εκπαιδευτικοί, ανάμεσα τους και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Ν. Αρτάκης και ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Ν. Αρτάκης, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του σεμιναρίου, εμπλούτισαν τη διαδικασία με γόνιμες ιδέες, τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμούς και μετέφεραν στην ομάδα τους την πολύ σημαντική εμπειρία τους από τη σχολική τάξη και την αγάπη για το επάγγελμά τους. Στο τέλος της παρέμβασης, υπήρξε η πρόταση από την ομάδα για μια ακόμη βιωματική συνάντηση πάνω στο θέμα της επικοινωνίας και την εκπαίδευση στην ενεργητική ακρόαση.

Το σεμινάριο ανέλαβε από το κέντρο πρόληψης η Μαρία Κίσσα.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr