Με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο τίμησε φέτος η ΕΛΜΕ Εύβοιας τη Διεθνή μέρα μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου και φέτος είχε τον εμβληματικό τίτλο «η δύναμη των Μουσείων». Μια ομάδα 30 περίπου εκπαιδευτικών, ύστερα από αίτημα της προέδρου της ΕΛΜΕ Χαράς Νίκα, που έγινε αποδεκτό από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Ευβοίας κ. Σίμωση, ξεναγήθηκε στο νέο Μουσείο Αρέθουσα, που εδώ και 4 χρόνια κοσμεί την πόλη τη Χαλκίδας, και από φέτος λειτουργεί με πλήρη ανάπτυξη των συλλογών του.

Η εξαιρετική παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων, των εκθεμάτων και των διαδραστικών εφαρμογών από την αρχαιολόγο κ. Φάλια Κίτσου, ενθουσίασε τους εκπαιδευτικούς, που έχουν ήδη αρχίσει να επισκέπτονται το χώρο με τους/τις μαθητές/τριές τους, αλλά έδειξαν και τεράστιο ενδιαφέρον για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τη νέα σχολική χρονιά.


Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να διατρέξουν μια μεγάλη χρονολογική περίοδο από τη Νεολιθική εποχή έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια, μέσα από τις ενότητες της πολιτειακής οργάνωσης, της οικονομίας, των πολιτισμικών ταυτοτήτων και της λατρείας, ενώ μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες, παρακολούθησαν τη σύνδεση του μουσείου με τον τόπο και τις δραστηριότητές που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας σε επόμενη φάση και σε συνεργασία με την Εφορεία αρχαιοτήτων, σχεδιάζει επίσκεψη και γνωριμία με τους Μεσαιωνικούς Πύργους της Εύβοιας, ξεκινώντας από τους πλησιέστερους στην πόλη, δυο Πύργους στην περιοχή Μύτικα και το Κάστρο Καστέλι στην περιοχή Φύλλα. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στα σεμινάρια μουσειακής εκπαίδευσης, που είχε διοργανώσει η ΕΛΜΕ πριν 3 χρόνια, με επισκέψεις στα μουσεία της πόλης-Μουσείο Αρέθουσα, Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκή παλαίστρα, Τζαμί Εμίρ Ζαδέ, Οικία Βαΐλου, Φρούριο Καράμπαμπα, Λαογραφικό Μουσείο, Εβραϊκή Συναγωγή, Εβραϊκό νεκροταφείο, νεκροταφείο Αγίου Ιωάννη και διήμερη επιμόρφωση με εκπόνηση εκπαιδευτικο-μουσειακού υλικού και ευελπιστεί να διευρύνει από τη νέα σχολική χρονιά σε περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και τοπόσημα της περιοχής μας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr